Kraftig ökning av coronafall i Stockholm

Publicerad 2022-07-01

Coronafallen ökar i Stockholm.

Om utvecklingen fortsätter är det mycket besvärande för sjukvården, enligt region Stockholm.

– Ökningen av antalet patienter med covid-19 vid våra sjukhus är ett tydligt steg i fel riktning, säger Patrik Söderberg, chefläkare i Region Stockholm i ett uttalande.

Coronafallen ökar i Stockholm och fler patienter vårdas på sjukhusen i regionen.

Igår vårdades 164 personer med konstaterad covid-19 på något av regionens sjukhus.

Det är en ökning med 42 personer jämfört med för en vecka sedan.

Enligt Region Stockholm kan det komma att innebära ett mycket svårt läge för sjukvården.

Regionen beskriver det som ett steg i fel riktning. Vad ökningen beror på är svårt att säga enligt Patrik Söderberg, chefläkare i Region Stockholm.

”I grunden handlar det om att många agerar som om pandemin vore över, dessutom har vi fått in en ny variant av omikron som förefaller vara ännu mer smittsam”, skriver Patrik Söderberg i ett mejl.

Patrik Söderberg, chefläkare i Region Stockholm.

Kraftigare ökning än tidigare

Framför allt syns ökningen i intensivvården och på akutsjukhusen. Enligt Patrik Söderberg syns en tydlig överrepresentation av personer som är ovaccinerade som behöver sjukhusvård.

”Det är en tydlig överrepresentation av personer som är ovaccinerade som behöver sjukhusvård. Vaccinet skyddar bra mot allvarlig sjukdom så det är inte överraskande”, skriver Patrik Söderberg.

Det är en kraftigare ökning än vad regionen har sett tidigare – även om Region Stockholm var beredda på en viss variation mellan veckorna.

”Men det här är helt klart ett steg i fel riktning när det är 42 fler patienter med covid-19 inskrivna vid våra sjukhus idag jämfört med för en vecka sedan”, säger Patrik Söderberg.

Till hösten väntas smittan öka mer.

”Därför är det så viktigt att vaccinera sig för att minska risken för att bli allvarligt sjuk. Men hur covidsmittan kommer att se ut i höst får nog Folkhälsomyndigheten svara på”, säger Patrik Söderberg.

Även antalet patienter på intensiven har ökat i regionen. Bilden från april 2020.

Följ ämnen i artikeln