Mats, 32, drog pistolen ur Osloterroristens händer

Uppdaterad 2022-07-02 | Publicerad 2022-07-01

Det var tack vare en grupp civila som skytten vid en gaybar i Oslo kunde stoppas.

En av dem som ingrep mot mördaren var Mats, 32.

– Jag gjorde det jag var tvungen att göra, säger han.

Det var under natten mot lördagen den 25 juni som en misstänkt terrorist öppnade eld mot den kända gaybaren London pub i centrala Oslo.

Masskjutningen krävde två människors liv, 54-årige Jon Erik Isachsen och 60-årige Kåre Arvid Hesvik. Ytterligare 21 personer skadades.

Gärningsmannen, som misstänkts vara den 43-åriga Zaniar Matapor, stoppades av en grupp civila. Efter att ha tacklats av en man när han laddade om sitt vapen, försökte den misstänkte fly från platsen – men blev nerbrottad av fem personer som höll fast honom fram till dess att polisen anlände till platsen.

Mats tvekade inte, utan slängde ner sig på marken och fattade tag i mannens vapen.

”Ta pistolen”

En av personerna som stoppade den misstänkte var Mats, 32.

För norska VG berättar Mats att han var på väg från en annan pub i närheten av skjutningen när han hörde en smäll och fick syn på man i gul t-shirt som sprang mot Kristian IV:s gata. Flera människor jagade efter honom, och han hörde att de ropade ”ta honom, ta honom”.

Instinktivt sprang han efter dem, säger han till VG, och när den misstänkte strax därpå drogs ner till marken var det någon som skrek ”ta pistolen”.

Mats tvekade inte, utan slängde ner sig på marken och fattade tag i mannens vapen.

– Mitt fokus är bara ha pistolen i handen. Allt annat är oviktigt. Han höll fast i den så hårt och jag håller mina hårt över hans händer. Jag försöker bara trycka ner pipan och pistolmynningen till marken och hoppas att den inte fyras av, säger han till VG.

Terrormisstänkte Zaniar Matapour brottades ner efter skjutningen på London pub.

Försökte vicka loss pistolen

Länge försökte Mats tillsammans med de andra som dragit ner gärningsmannen på marken att avväpna honom genom att långsamt vicka pistolen ur hans händer. Detta samtidigt som Mats försökte hålla den misstänkte lugn, för att kyla ner situationen.

– Plötsligt känner jag hur hans grepp lossnar lite. Då river jag åt mig pistolen. Jag går ut på vägen med pistolen i handen och hör någon ropa ”släpp pistolen”, säger Mats.

En säkerhetsvakt tog sedan hand om pistolen och Mats förvånades över hur många kulor som strösslades ut över gatan när vakten tömde magasinet.

Först en halvtimme senare var det som att det gick upp för Mats vad han hade varit med om. Innan dess hade han reagerat på ren instinkt, och beskriver det som att han inte hade tid att vara rädd.

– Det var som att jag var ”på jobb”. Jag gjorde det jag var tvungen att göra, säger Mats.

”Jag hade tur”

Han beskriver sig själv som en vanlig kille som har en tendens att vara lite oförsiktig av sig. Men att han i slutändan ofta landar med båda fötterna på marken.

– Jag hade tur. Jag tror att det var bra att jag var där, men jag tror också att någon annan hade kunnat göra samma sak som jag. Jag tror inte att det var särskilt speciellt det jag gjorde, säger Mats.

Masskjutningen krävde två människors liv, 54-årige Jon Erik Isachsen och 60-årige Kåre Arvid Hesvik.