Här skedde masskjutningen – nu slår baren upp portarna igen

Publicerad 2022-06-26

OSLO. Per på hjørnet var en av barerna som gärningsmannen sköt mot under lördagsnatten.

På söndagen slår de nu upp sina portar igen.

– Nu är vår största önskan att kunna ta tillbaka vardagen och välkomna våra gäster tillbaka, säger barägaren Tadzedin Fetisi.

Tidigt på söndagseftermiddagen slår baren Per på hjørnet på Hambros plass i centrala Oslo upp dörrarna för sina gäster igen.

Under uteserveringens tak i skydd från det stilla regnet har ett tjugotal personer satt sig ner med en öl eller kaffe. Inne vid baren trängs redan ett stort antal människor.

Glasväggen runt uteserveringen som på lördagsmorgonen var sönderskjuten har nu bytts ut.

Hade det inte varit för det stora medieuppbådet här, att baren intill fortfarande är avspärrad eller de otaliga blommorna som ligger utlagda på marken bredvid baren, hade man vid en första anblick nästan kunnat tro att allt var som vanligt.

Många av besökarna som kommer till baren säger också att de har svårt att ta in det. Att det var här masskjutningen skedde för mindre än två dygn sedan. Att man nu utreder ett terrorbrott här.

”Hos oss är alla välkomna”

Tadzedin Fetisi, som driver Per på hjørnet, säger det har varit två väldigt omtumlande dagar för han och hans kollegor.

– Vi är otroligt trötta, ledsna och påverkade av detta. Det är väldigt svårt för oss alla och vi behöver tid att hantera allt detta. Det är obegripligt och bara obeskrivligt sorgligt, säger han.

Vittnen har berättat att gärningsmannen, som misstänks vara 42-årige Zaniar Matapour, tog upp ett vapen ur en väska. Sedan började han skjuta mot Per på hjørnet och sedan mot den intilliggande baren London Pub.

– Hos oss är alla välkomna, så har det alltid varit och så ska det fortsätta vara. Alltid. Vi har många stamkunder från Oslo, men också från hela landet, som alltid kommer förbi när de är i stan, fortsätter Tadzedin Fetisi.

Jan Stian Gundersen, 44 , och Svedin Åge Slettetveit, 47, är stammisar på Per på hjørnet och har båda jobbat på London Pub tidigare. Här får Svedin en kram av en förbipasserande vän.

Vill ta tillbaka platsen och visa att den är trygg

Gästerna som nu är här beskriver också platsen som sådan – en mötesplats där alla är välkomna. Flera av dem har tidigare jobbat här och på intilliggande London pub, andra är stammisar som besökt barerna i flera år.

– Jag är här för att visa att jag vill stötta baren och visa att det är tryggt. Vi ska ta tillbaka den här platsen, säger Jan Stian Gunderssen, 44, som tidigare jobbat här.

– Jag tänker likadant. Per på hjørnet och London pub har väldigt många stamgäster, och det vore hemskt om folk känner att de inte vågar gå hit. Många som annars sitter ensamma hemma kommer hit och träffar folk, de har sina sociala nätverk här, säger Svedin Åge Slettetveit, 47.

Andra som är här hit i dag brukar inte gå hit. Men nu är de här för att stötta barägarna, för att ta avstånd från det ofattbara våldsdådet som skedde här.

– Man är chockad över det som har hänt. Det har präglat stora delar av Norge och det har drabbat väldigt många. Vi kommer fortsätta gå hit nu, för att stötta den här platsen och fortsätta kämpa. Man ska sprida kärlek och inte hat, säger Marina Selmer, 29.

Sebastian Haugan, 26 år och Marina Selmer, 29 år.

”Högsta önskan att kunna ta tillbaka vardagen”

Många av gästerna berättar att de befann sig här just före eller när dådet skedde. Andra har vänner och bekanta som upplevde det som i efterhand har beskrivits som en krigszon.

– Vi måste göra allt vi kan för att se till att det här hörnet av stan fortfarande är säkert. Både för våra gäster och för alla oss som jobbar här, säger barägaren Tadzedin Fetisi.

– Nu är vår största önskan att kunna ta tillbaka vardagen och välkomna våra gäster tillbaka. Denna hörna kan också vara viktig för den som vill träffas och prata om vad de upplevt, just här.

Paret Öyvind Jörgensen, 40, och Mats Hagen, 33, tillsammans med vännen Per Tennfjord-Jensen, 46, njuter av öl och kaffe hos Per på hjørnet.

”Man känner allt”

Öyvind Jörgenssen, 40, berättar att han sitter på Per på hjørnet för att kunna bearbeta det som har hänt.

– Jag har tänkt så mycket på det har hänt. Jag har inte riktigt lyckats ta in det än, och därför kände jag att jag behövde komma hit. Det känns grått, och trist, och det gör ont. Man känner allt, säger han.

Kort därefter kommer en kvinna fram till honom. Hon var en av dem som var mitt i skjutningen under lördagsnatten.

När de kramar om varandra faller Öyvind Jörgenssen i gråt.