Fotboll

Polisen JO-anmäls efter derbyingripande – anmäler även sig själva

Syns omringa och spraya pepparspray mot supportrar

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Söndagens derby slutade med dramatiska bilder där polis syns omringa ett gäng fotbollssupportrar som sprayas med pepparspray.

Händelsen har nu JO-anmälts, och polisen har även anmält sig själva.

– Det är tydligt att användandet av pepparspray inte har varit lagligt, säger anmälaren och advokaten Marcus Lodin.

Söndagens derby mellan AIK och Djurgården slutade 1–0 på Friends Arena.

Matchen avbröts dock vid flera tillfällen av bengalrök och både supportrarna och spelare visade sitt missnöjde mot den så kallade villkorstrappan och polisens agerande av begränsningar av publikmängden.

Även ett ingripande vid Solnas pendeltågsstation i samband med matchen har fått supportrar att rikta skarp kritik mot polisens agerande.

Omringade supportrarna

På bilder och filmer från platsen syns hur ett 20-tal poliser, flera iklädda hjälm och visir, omringar en grupp supportrar och sprayar vad som enligt vittnen bedöms vara pepparspray.

Händelsen har under måndagen JO-anmälts av advokaten Marcus Lodin.

Marcus Lodin är advokat och delägare i Brottsbyrån. Nu har han JO-anmält polisens agerande efter gårdagens derby i Stockholm.

– Jag tog del av det här filmklippet imorse och kände att så här kan det inte få gå till. Jag är fotbollsälskare och gnagare men oavsett vilka supportrar detta gäller så är det inte okej. Som jag ser det så är polisens agerande lagstridigt. Man kan inte spruta pepparspray mot människor helt godtyckligt utan grund.

Marcus Lodin, som själv inte var på plats, har bett människor att skicka in bild- och videomaterial som han vidarebefordrat till Justitieombudsmannen.

– På dem ser man att det inte är polisen som är trängda utan istället supportrarna. Trots det så blir de sprayade flera gånger av flera poliser. Och ingen av de andra poliserna försöker ingripa och stoppa dem.

”Inte varit lagligt”

I anmälan skriver Marcus Lodin att polisens agerande i situationen är ”oacceptabel” och att användandet av pepparspray är en våldsanvändning, och innebär att ”ett betydande mått av våld utövas”.

– Av filmen är det tydligt att användandet av pepparspray inte har varit lagligt. JO har även tidigare varit kritisk till användning av pepparspray vid ingripanden då våld eller hot om våld ännu inte har förekommit.

Söndagens fotbollsderby i Stockholm slutade med dramatiska bilder där polis syns omringa ett gäng fotbollssupportrar och spraya med pepparspray. Bilderna har väckt kraftig kritik mot polisens agerande.

Händelseförloppet kring filmen är fortfarande oklart, men enligt Marcus Lodin visar filmklippen att situationen till synes var helt oprovocerad.

– Polisen har ett våldsmonopol som de måste använda på rätt sätt. I detta fallet har de använt ett vapen som skapar starkt obehag för den som utsätts, säger han och fortsätter:

– Agerandet är inte motiverat utifrån hur situationen var. Det var lugnt på platsen och personerna var på väg till pendeltåget. Det är ingen situation där någon utövar något våld.

Anmält sig själva

Aftonbladet har under måndagen sökt ansvariga för Stockholmspolisen.

I ett mejl skriver deras mediecenter att ett våldsamt upplopp ägde rum vid tillfället utanför entrébyggnaden till stationen, och att händelsen som syns på filmen är en del av förloppet.

”I samband med det har polisen omhändertagit och identifierat ett hundratal personer. Ett antal personer avlägsnades från platsen”.

Vidare tillägger man att den aktuella händelsen utreds som våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman.

Dock uppger man att polisens våldsanvändning har ifrågasatts i samband med gripandet, vilket lett till att man nu anmält sig själva.

”Polisen har valt att anmäla händelsen till avdelningen för särskilda utredningar, SU”, vilket är en fristående och oberoende avdelning inom polisen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Söndagens allsvenska fotbollsmatch mellan Stockholmslagen AIK och Djurgårdens IF spelades på Friends Arena i Solna. Matchen slutade 1-0 till AIK. På läktarna syntes – förutom flaggor och jublande respektive bedrövade fans – även bengaler och pyroteknik.
Publisert:

LÄS VIDARE

Polisen svarar på Stockholmsklubbarnas kritik

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll

AIK

Djurgårdens IF Fotboll

AIK Fotboll

JO, Justitieombudsmannen

Friends Arena

Stockholm