Anne-Maries myra cirkulerade i timmar

Publicerad:

NYHETER

Anne-Marie, 74, vilade i sin trädgård när hon fick syn på något förbryllande.

En virrig myra yrade runt i en cirkel i flera timmar. Ett beteende som inte är normalt enligt Tom Arnbom djurartsexpert på Världsnaturfonden.

– Det kan ha slagit slint, säger Tom Arnbom.

Anne-Marie Eriksson, 74, och hennes man slappade i sin trädgård i Leppe vid Mälaren när de fick syn på en myra med ett märkligt beteende. På en stenplatta i trädgårdsgången sprang det lilla djuret oavbrutet runt i en cirkel.

– Det var mycket egendomligt att se. Den höll på i säkert två timmar, säger Anne-Marie Eriksson.

Tiden gick men myran gav sig inte och under hela eftermiddagen snurrade den runt på samma ställe. Anne-Marie som aldrig sett något likande undrade hur länge den skulle orka.

– Jag och min man skämtade att den nog var galen men det måste ju finnas en förklarning som är mer vetenskaplig.

Sökte svar på Facebook

På kvällen bestämde hon sig för att lägga upp en film på myran på Facebook i hopp om att få en förklaring till djurets beteende. Klippet förbryllade många men något riktigt svar fick hon inte.

– Jag kunde inte tänka mig att det skulle bli som många kommentarer om en liten myra som sprang runt. Någon skojade att det måste vara en fredagsfylla.

Djurexperten reder ut

Tom Arnbom djurartsexpert vid Världsnaturfonden menar att myrans beteende kan ha flera förklaringar. En är att myran letade efter ett luktspår som blivit fel och sedan yrade bort sig.

– Jag har inte sett något liknande tidigare, den här myran är ju helt virrig. Det kan ha slagit slint helt enkelt.

Publicerad: