”Vi skickar polisen med eldkastare”

Av: Staffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Dödstalen rusar i höjden – och land efter land stänger ner sig.

Samtidigt väcker nöjeslystna karantänsbrytare raseri.

– Jag har fått höra att vissa planerar att hålla examensfester. Vi kommer att skicka dit väpnad polis... med eldkastare! säger italienska regionledaren Vincenzo De Luca.

Inget land har drabbats lika hårt av coronaviruset som Italien. Fler än femtusen har hittills dött av covid-19 och hela landet har förklarats som en ”röd zon”.

Men strikta karantänsregler, som bland annat innefattar förbud mot alla resor inom landet, och hårda straff förhindrar inte alla från att söka sig ut.

I söndags stoppade polisen 120 personer på Milanos centralstation som var på väg att kliva på ett tåg söderut utan de särskilda intyg som krävs, rapporterar Corriere della Sera.

Karantänsbrotten har fått en rad italienska borgmästare och regionala ledare att gå i taket. Och olika videoklipp av deras skrikande raseriutbrott har setts av miljoner.

– Jag har fått höra att visa planerar att hålla examensfester. Vi kommer att skicka dit väpnad polis... med eldkastare! säger Vincenzo De Luca, ledare för regionen Kampanien.

Antonio Decaro, borgmästare i staden Bari, gav sig själv ut på gatorna för att skicka hem folk:

– Jag är borgmästare här. Jag vill inte ha några ursäkter! Ni alla måste hem!

En medvetslös man som kollapsat på gatan, tas om hand av ambulanspersonal i Rom.
Foto: MARCO DI LAURO/GETTY IMAGES
En medvetslös man som kollapsat på gatan, tas om hand av ambulanspersonal i Rom.

Medan vissa italienare fortsatte att trotsa reglerna slet vårdpersonalen med att rädda liv.

I Rom togs en medvetslös man som kollapsat på gatan om hand av ambulanspersonal.

Frankrike – kollapser och dödsfall

Frankrike är Europas tredje värst drabbade land, med sammanlagt 674 döda hittills. Landet är i praktiken nedstängt sedan en vecka.

Människor får enbart lämna sina bostäder för att utföra det allra nödvändigaste.

I Marseille ringlade sig köerna för att testa sig för viruset långa. En man svimmade på måndagen utanför ett av sjukhusen framför nyhetsbyrån AP:s fotograf.

Foto: AP PHOTO/DANIEL COLEMARSEILLE
En man tas om hand efter att ha kollapsat i kön för att ta ett coronatest utanför La Timone-sjukhuset i Marseille i Frankrike på måndagen.

Indien – stängda fabriker

Coronakrisen har hittills lett till de värsta börsrasen på mer än trettio år och hotar att leda världen ner i en djup lågkonjuntur med global massarbetslöshet.

På måndagen kom nyheten att världens femte största biltillverkare Ford tills vidare lägger ner all produktion i Indien, Sydafrika, Thailand och Vietnam.

Brasilien – ”en mediebluff”

Världen över tävlar ledare med att pränta in stundens allvar i sina befolkningar. Men också här finns det undantag.

Brasiliens högerpresident Jair Bolsonaro dömde på söndagskvällen ut coronakrisen som ”en mediebluff” och kallade pandemin för ”en liten influensa”, rapporterar The Guardian.

25 människor har hittills dött i landet. Oron för omfattande spridning i Sydamerika under kommande veckor är stor.

Syrien – stängda gränser

I det hårt krigsdrabbade Syrien beslutade myndigheterna på måndagen att stänga Damaskus flygplats samt gränsövergångarna till Libanon och Jordanien, sedan landets rapporterat sitt första coronafall, uppger AP.

Kriget har lett till att miljontals syrier lever under usla förhållanden som internflyktingar med ytterst begränsad tillgång till sjukvård. Världshälsoorganisationen har därför särskilt varnat för smittspridning här.

Sydkorea – låg siffra ger hopp

Men allt är inte nattsvart i världen.

Sydkorea, det värst drabbade asiatiska landet vid sidan av Kina, rapporterade på måndagen 64 nya smittade under det senaste dygnet, enligt BBC.

Siffran är den lägsta i Sydkorea på fyra veckor, något som väcker hopp om att landet kan ha tagit sig igenom det värsta av krisen.

PODD Varningen - nätkriminella kan utnyttja coronakrisen

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om datasäkerhet och coronaviruset. Hur säkert är det när fler måste jobba hemifrån på sina privata nätverk och hur utnyttjar kriminella situationen?
Gäst: David Jacoby, säkerhetsforskare på Kaspersky.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: