Ultrahögern bakom maktskiften i Spanien

Lars Pedersen/TT

Publicerad 2019-06-15

Vänsterpolitikern Manuela Carmena lämnar posten som Madrids borgmästare. Arkivbild.

Styret i Madrid återgår till högersidan efter en fyraårig period med vänsterprofilen Manuela Carmena som borgmästare.

Stödet från högerextrema Vox avgjorde saken. Liknande uppgörelser görs runt om i Spanien.

Visserligen vann socialistpartiet PSOE stort i kommunvalet den 26 maj, men de radikala vänsterkrafterna – inklusive valplattformen med Carmena som förstanamn – gick kraftigt tillbaka.

Detta gav högerblocket tillfälle att återta Madrid, som konservativa Partido Popular (PP) tidigare under två årtionden styrt på egen hand. Efter intensiva förhandlingar blev det på lördagen klart att PP ihop med mittenhögerpartiet Ciudadanos tar över den spanska huvudstaden, rapporterar spanska medier.

Ny borgmästare blir José Luis Martínez-Almeida (PP), trots att partiet rasade i kommunvalet.

Fransk varning

Maktskiftet möjliggörs med stöd från det högerextrema partiet Vox, som fick sitt nationella genombrott i parlamentsvalet i april. Även i kommunvalen ryckte Vox fram och spelar på flera ställen rollen som kungamakare.

Detta är inte okontroversiellt vare sig i Spanien eller annorstädes. Det franska socialliberala partiet La République En Marche, bildat av president Emmanuel Macron, ska sitta i samma partigrupp som Ciudadanos i EU-parlamentet. Att en ideologisk partner delar säng med högerextremister ses inte med blida ögon i Paris. En källa i Macrons närhet säger varnande så här till nyhetsbyrån AFP:

– Vi behöver politisk sammanhållning. En progressiv och liberal grupp har inte råd med att anklagas för svaghet eller tvetydighet.

Separatister stoppade

Också i Spaniens näst största stad Barcelona är borgmästarstriden avgjord efter veckor av intrikata förhandlingar. Ada Colau från vänsterkoalitionen Barcelona en Comú (på svenska ungefär Barcelona Tillsammans) behåller posten efter en överenskommelse med det regionala socialistpartiet PSC och Ciudadanos, vars toppkandidat är Frankrikes förre premiärminister Manuel Valls.

Flest röster fick förvisso borgmästarkandidaten Ernest Maragall från det vänsterrepublikanska separatistpartiet ERC. Men den pakt som Colau fick ihop håller separatisterna borta från makten i Kataloniens huvudstad.

– Det var av yttersta vikt att undvika att Barcelona fick en borgmästare som är för självständighet, säger Manuel Valls, som har en katalansk pappa, enligt AFP.

Följ ämnen i artikeln