Italiens ambassadör kritiserar Tegnell

Anna Grönberg/TT

Uppdaterad 2020-05-28 | Publicerad 2020-05-27

Italiens ambassadör i Sverige riktar besk kritik mot ett uttalande i Sveriges Radio av statsepidemiolog Anders Tegnell om italiensk sjukvård.

"Alla personer utanför Italiens gränser borde lovorda och vara solidariska med vårt land", skriver ambassadören.

I ett pressmeddelande på den italienska ambassadens hemsida riktar ambassadören Mario Cospito kritik mot den svenske statsepidemiologen efter ett uttalande i P1:s söndagsintervju den 24 maj. Där talade Anders Tegnell bland annat om läget för den svenska äldrevården under coronapandemin – och jämförde det svenska samhället med det italienska.

– Jag hade trott att vi i ett modernt och rikt samhälle som Sverige borde kunna skydda våra äldre, Det ska inte behöva vara som det såg ut i Kina eller kanske till och med i Italien, där man har mindre resurser för sådant, sade den svenske statsepidemiologen i intervjun.

"Borde vara solidariska"

Uttalandet har fått den italienske Sverigeambassadören att under onsdagen skriva ett skarpt formulerat inlägg på ambassadens hemsida, där han bland annat skriver att den italienska sjukvården enligt WHO rankas som näst bäst i världen – medan den svenska befinner sig på plats 23.

"Medellivslängden i Italien ligger på 83,4 år, medan den i Sverige är 82,2 år. Vad gäller sjukhusplatser finns det i Italien 3,4 per 1000 invånare – i Sverige är siffran 2,2", skriver Mario Cospito vidare och avslutar sitt inlägg med en syrlig kommentar:

"Alla personer utanför Italiens gränser borde lovorda och vara solidariska med vårt land – och det även då vi lät andra länder, däribland Sverige, få den respit, som vi själva nekades på grund av ödets nyck."

"Är inte en fotbollsmatch"

Det är inte första gången den italienske ambassadören kritiserar Anders Tegnell. Redan den 11 mars skrev han kritiskt om den svenske statsepidemiologens jämförelse mellan svensk och italiensk sjukvård under coronakrisens första fas i ett pressmedelande:

"Det här är inte en fotbollsmatch – där supportrarna hejar på sina respektive lag. Det här handlar om en global och gemensam utmaning för att garantera allas hälsa", skrev Mario Cospito då.

PODD Coronakrisen och inrikespolitik

Om det politiska läget, med Aftonbladets Lena Mellin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen