Daniel Nyqvist, 37, erkänner dubbelmordet i Linköping

Höll sig undan polisen i 16 år

Uppdaterad 2020-06-10 | Publicerad 2020-06-09

I nästan 16 år gäckade den misstänkte dubbelmördaren polisen.

Hans dna fanns på mordplatsen men utredarna lyckades inte hitta vem det kom ifrån.

I morse klockan 06.35 greps Daniel Nyqvist, 37 – som nu erkänner dåden i Linköping.

Vid tiden för mordet, i oktober 2004, bodde den då 21-årige Daniel Nyqvist hemma hos sina föräldrar på en mindre ort utanför Linköping. Han hade precis tagit studenten.

Fem år senare, 2009, flyttade han in till en egen lägenhet i Linköping, en hyresrätt på drygt 40 kvadrat. Bostaden ligger drygt 4 kilometer från mordplatsen vid Kanberget.

Då han under alla år hållit en låg profil, och aldrig åkt fast för något brott där han riskerade att topsas, blev han aldrig hittad.

Under årens lopp blev däremot omkring 5 000 andra personer topsade i jakten på mördaren.

Daniel Nyqvist på en bild som är tagen några år före dubbelmordet.

Lever ensam

Enligt tillgängliga register är Daniel Nyqvist ogift och saknar barn. Han tycks heller inte vara aktiv i sociala medier

Senaste åren har han deklarerat för årsinkomster på omkring 100 000 kronor. Han förekommer inte hos kronofogden för några skulder eller betalningsanmärkningar.

Han är inte registrerad som ägare för något fordon

Båda föräldrarna är avlidna, närmaste släkting är en bror som är socialt väletablerad.

Med hjälp av släktforskare kunde polisen ringa in Nyqvist så snävt att åklagare bedömde att han var misstänkt på den lägre misstankegraden, skäligen misstänkt. Han anhölls på måndagen vid 14-tiden och i dag tisdag, på morgonen, verkställde regionala insatsstyrkan anhållandet.

I ett pressmeddelande beskrev åklagarmyndigheten gripandet som ”odramatiskt och effektivt”. Enligt Aftonbladets uppgifter greps även brodern.

Misstankarna stärktes

Båda topsades och Nationellt forensisk centrum, NFC, gjorde en snabb första analys och kunde lämna förhandsbesked om en positivt träff – för Daniel Nyqvist, den yngre av bröderna.

Åklagaren uppgraderade då misstankegraden från skäligen misstänkt till sannolika skäl och kommer att begära mannen häktad.

Advokat Johan Ritzer, förordnad som Daniel Nyqvists offentliga försvarare, har fått yppandeförbud av åklagaren. Han kan inte säga hur hans klient levt under de 16 år som gått sedan morden eller vad mannen berättat om det. Johan Ritzer säger till TT:

– Jag har precis träffat min huvudman i arresten och det har hållits ett förhör. Vad jag kan säga i nuläget är att hans inställning är att han erkänner att han tagit livet av den här pojken och den här kvinnan.

Erkännandet kom i stort sett omgående.

Knivmorden på 8-årige Mohamed Ammouri och 56-åriga Anna-Lena Svenson skedde en tisdag morgon strax före klockan 8. De var av allt att döma helt oprovocerade och slumpmässiga, utan något synligt motiv.

Åklagaren kommer att lämna mer information efter häktningsförhandlingen som antagligen hålls senare i veckan.