Hundratals provspelar – när Zlatan ska rollsättas

Publicerad 2020-05-25

Omar Ribic.

Hundratals ungdomar drömmer om att få spela Zlatan Ibrahimovic på film.

Två som hoppas få chansen är Alexander Dobreva och Omar Ribic.

– Det hade varit en ära, säger Ribic kort innan sin provfilmning.

För ett år sedan stod det klart att en filmatisering av Zlatan Ibrahimovics liv, baserad på självbiografin ”Jag är Zlatan”, ska göras. Castingen drog igång i höstas och just nu är provfilmningarna i full gång på Södra Sofielund.

I rollerna som Zlatan Ibrahimovic ska två-tre personer rollsättas. En där huvudpersonen är 10–12 år gammal, en där han är 17–18 år gammal och eventuellt en där han är 22 år gammal. De två sistnämnda kan dock gå till samma person.

Det som eftersöks i rollerna som Zlatan är en skåning som vuxit upp i en förort och som har den självsäkerheten som Ibrahimovic själv har. Men viktigast är Balkanankytningen.

Hundratals provfilmingar

– Även om man inte har exakt samma bakgrund som honom - man kanske har levt i Sverige längre och har helt andra förutsättningar - har man historien, anknytningen till hemlandet genom resor och semestrar. Man har kulturen med sig, säger Lotta Malm, huvudcastare på LM Casting.

En skådespelarbakgrund är däremot inte lika högt prioriterat.

Hittills har uppskattningsvis 100–200 personer provspelat för rollerna som Zlatan Ibrahimovic. Filmteamets förhoppning är att ha rollerna på plats inom några veckor.

Malmöbon Alexander Dobreva blev själv kontaktad av filmteamet om att komma på provspelning efter att hans lillebror provspelat. Han saknar skådespelarerfarenhet sedan tidigare och menar att det är helt utanför ”comfortzonen”.

Alexander Dobreva.

”Ville ju bli som honom”

– Det hade varit häftigt. Det är ändå Zlatan vi pratar om. Hela världen vet vem han är. Så det hade varit intressant, säger Alexander Dobreva.

Under uppväxten var Ibrahimovic den stora idolen.

– Man ville ju bli som honom när man själv spelade fotboll när man var liten. Man ville ju bli den nya svenska Zlatan. Så var det ju. Men alla hade inte den talangen, skojar han.

En konkurrent om platsen är Omar Ribic, som delvis vuxit upp på Rosengård, vars tankar på att söka in började gro efter att vänner sagt att det passade honom.

”Har haft det väldigt tufft”

– Jag har alltid varit en joker som gillar att skoja runt med folk. En person som är i centrum. Man har kanske den sidan av sig att kunna spela, imitera och hela den delen, säger Ribic.

Han inspireras av livshistorien och menar att Zlatan varit en idol inte bara på fotbollsplanen utan även vid sidan av den.

– De flesta med föräldrar som kom från Balkan efter kriget började väldigt lågt. Från noll. Och bygger upp livet. Han har haft det väldigt tufft men visat att man kan komma väldigt långt om man verkligen har viljan för det.

Premiär nästa år

Han tvekar inte på orden av betydelsen att få rollen.

– Det hade varit en ära.

Filmen kommer handla om uppväxten i Rosengård, åren i Malmö FF och den första tiden i Ajax.

Inspelningen är tänkt att börja den 10 september och kommer därefter pågå i Malmö i sex veckor samt i Nederländerna i en vecka. Planen är att det ska vara världspremiär på filmfestivalen i Cannes 2021 och att filmen går upp på svenska biografer under hösten samma år.