Klagomål i Stockholm efter rökförbudet – helt tyst i Malmö

Uppdaterad 2019-07-15 | Publicerad 2019-07-05

I Malmö och Göteborg har inte ett enda klagomål kommit in till kommunen om att någon ska ha brutit mot det nyinförda rökförbudet.

Men i Stockholm har kommunens kontaktcenter fått flera samtal från upprörda medborgare.

Vid midnatt under natten mot måndag började det nationella rökförbudet att gälla i hela landet, vilket förbjuder rökning på bland annat uteserveringar, idrottsplatser samt buss- och tågstationer.

Enligt det nya regelverket så förväntas restaurangägare själva se till att röksugna gäster blossar några meter ifrån uteserveringarnas slut.

Servicehandläggaren Andreas på Stockholms kontaktcenter uppskattar att han fått in ett tjugotal klagomål och synpunkter från både privatpersoner och företagare sedan förbudet infördes.

– Uppringare har anmält att de sett krögare som inte följt förbudet, att de inte sagt till folk som rökt eller att de skapat en egen rökruta på uteserveringen fast det inte är tillåtet, säger han.

– Sedan har det framkommit av vissa att rökproblemet flyttat ut från uteserveringarna. Folk ska ha ställt sig på trottoaren och rökt utanför bostadshus så att röken spridit sig in genom fönster. Förbipasserande har även klagat på att det blivit smutsigt på trottoaren utanför vissa restauranger.

Enligt Peter Brådenmark, enhetschef på miljöförvaltningen i Stockholms stad, så har kommunen inte fått in några klagomål sedan rökförbudet infördes.

– Jag vill kalla det observationer, att folk säger att de sett folk som rökt vid till exempel entréer och busshållplatser. Det rör sig om fyra händelser, varav tre är inrapporterade av samma person, säger han.

– Vi kommer att informera ansvarige för platsen som det handlar om, till exempel SL eller SJ.

Lugnt i hela Västra Götaland

På länsstyrelsen i Västra Götaland sitter alkohol och tobakshandläggare Carl Hagberg, som inte fått in några anmälningar om olovlig rökning från någonstans i länet.

– Vi har inte fått in någon sådan anmälan. Vi har dock från samtal från allmänheten om att kommuner inte satt upp klistermärken om rökförbudet på några busshållplatser, men det är allt, säger han.

Samtidigt, hos Gunnar Edlund, enhetschef för miljötillsyn i Göteborg, har det mest kommit in frågor från allmänheten.

- Vi har fått in en hel del frågor, men inga konkreta klagomål vad jag har sett, det är en trevande start. Just nu lägger vi myndigheter ribban för vad som gäller, det är ganska normalt, säger han.

”Upp till restaurangägaren att se till att förbudet följs”

Också de boende i Malmö ser ut att hedra förbudet. Vid 11.00-tiden på torsdagen hade inga klagomål tagits emot av kommunernas miljöförvaltningar om att någon ska ha brutit mot det nya tobakslagen.

– Det har inte kommit in ett enda klagomål. Jag tänker att det inte gått så många dagar, det trädde ju i kraft i måndags och det har inte varit en helg ännu, säger Mette de la Motte, miljöinspektör på Miljöförvaltningen och påpekar att man som privatperson inte kan straffas för sin rökning.

– Det är upp till restaurangägaren att se till att förbudet följs. Är det så att någon röker så kan de säga till personen och till och med avvisa personen om personen inte fimpar. Om vi får indikation på att ett ställe inte följer förbudet så kan vi vidta åtgärder. I slutändan väntar vite.