Så omfattande är handeln med svartkontrakt

Publicerad 2020-03-03

Hälften av Malmös största hyresvärdar misstänker att deras lägenheter säljs svart, visar en granskning gjord av Hem & Hyra.

– Du får ingen bostad om du inte betalar, säger Saad, som betalade 20 000 kronor för ett kontrakt.


Bostadsbrist, fattigdom och hårda krav från hyresvärdar är några av orsakerna till handeln med svarta bostäder i Malmö.

Både förstahands- och andrahandskontrakt omvandlas till pengar på bostadsmarknadens skuggsida.

Flera lägenheter som säljs är i dåligt skick, men för många som nekats andra bostäder finns få eller inga andra alternativ än att betala.

Hälften har stött på handel med kontrakt

En hyresvärd som Hem & Hyra varit i kontakt med sammanfattar situationen så här:

– Jag vet inte vad jag ska tycka. Det finns förmedlare som säljer allt möjligt. Världen verkar inte vara helt rättvis.

Omkring hälften av alla hyresvärdar i Malmö har stött på misstänkt handel med kontrakt, visar en enkätundersökning som tidningen gjort. Och av dem har knappt hälften gjort det under det senaste året. En fastighetschef berättar bland annat att bolaget hen arbetar för har sett tecken på dolda betalningar tjugo gånger – bara det senaste året. 

Uppfyller inte värdarnas krav

I den regionala bostadskön Boplats Syd väntar just nu 98 500 personer. Många köar i flera år. En del utan att få napp. Orsakerna varierar – men ofta handlar det om att man inte uppfyller värdarnas krav. Under tiden är tillfälliga boenden utan besittningsskydd eller dyra akuta dygnslösningar det enda som erbjuds.
För den som vill tjäna pengar på bostadsbristen i Malmö finns många vägar in. Ofta handlar det om en gråzon mellan vad som är en betalning eller bedrägeri.
– Det finns också personer som hyr ut lägenheter i andra hand och tar en deposition. Men de betalar aldrig tillbaka pengarna, berättar Saad.