Ny startupskola lockar talanger från hela Malmö

Uppdaterad 2020-03-07 | Publicerad 2020-03-06

Nästa vecka bjuder Malmö stads innovationshus Minc in 38 unga malmöiter till en gratis intensivkurs i entreprenörskap. Under tre dagar kommer deltagarna att drillas av erfarna företagare, investerare och beslutsfattare från olika delar av näringslivet. På schemat står bland annat en föreläsning om mångfald som ekonomisk drivkraft.

Mellan den 13-15 mars äger den första terminen på Malmös nya startuputbildning rum. Startup Preschool, som satsningen kallas, är ett samarbete mellan innovationshuset Minc, den arabiskspråkiga nyhetsplattformen Aktarr och det norska forskningsinstitutet Startup Migrants.
Startup Preschool bär formen av en tre dagar lång intensivkurs med workshops, föreläsningar och nätverkande på Minc. I fokus står entreprenörskap, design och teknik. Kursen är gratis och riktar sig till nyfikna Malmöbor i åldrarna 18-35. 

Bland de medverkande föreläsarna finns namn som Mario Raad från Microsoft, Gulnaz Khusainova från den AI-baserade shoppingassistenten Easyze och entreprenören/affärsutvecklaren Alex Esser.

Delar av gänget bakom Startup Preschool. Från vänster: Nino Subotic, entreprenör och investerare, Kotada Yonus, vd på Aktarr, Jeanette Andersson, vd på Minc, och Jonas Michanek, styrelseordförande på Minc.

”Malmös bästa bolag”

Över 100 personer har sökt in till det första utbildningstillfället, men bara 38 får plats. För arrangörerna har det varit särskilt viktigt att hitta en bra bredd bland deltagarna.

– På Minc har vi som ambition att bygga Malmös bästa bolag. En del av vårt uppdrag går ut på att hitta entreprenörer från hela stan, även de med en internationell bakgrund. Dock tenderar vi att inte alltid lyckas med detta. Därför har vi valt att kommunicera utanför våra gängse kanaler här, berättar Jeanette Andersson, vd på Minc.

Varför känner ni ett behov av att göra det?
– För att Malmö är en stad med väldigt många nationaliteter på väldigt liten yta. Rent affärsmässigt är det bara dumt om vi missar hälften av stadens entreprenörer med vår kommunikation.

Internationellt och segregerat

På den här punkten har Mincs samarbetspartner Aktarr varit en stor tillgång. Deras expertis ligger i att nå ut till den växande arabisktalande delen av Malmös befolkning. Genom sin blotta inblandning i projektet har Aktarr sett till så att Startup Preschool har nått ut till en bredare målgrupp.

– Malmö brukar rankas som världens tredje eller fjärde mest internationella stad. Trots det upplever jag att vi är väldigt segregerade. Den här kursen blir vårt sätt att försöka ändra på det, säger Kotada Yonus, vd på Aktarr.

Kotada Yonus, entreprenör och vd på den arabiskspråkiga nyhetsplattformen Aktarr.

Så ska ungas intresse fångas

Kotada Yonus från Aktarr hoppas att Startup Preschool ska leda till att fler får upp ögonen för unga, oetablerade företagartalanger från Malmö.

– Det finns en enorm potential bland de unga här i stan. Jag tycker att vi måste bli mycket bättre på att få in dem i näringslivet. Det är hos de unga som företagen kan hitta riktigt bra idéer. Att erbjuda dem den här typen av möten med entreprenörer och annat branschfolk kan visa sig vara mycket värdefullt, säger Kotada Yonus.

Föreläsningar med experter

På schemat under de tre dagarna står föreläsningar inom en rad olika ämnen. Bland annat kommer deltagarna få lära sig om hur man bygger nätverk, hur man pitchar och vilka misstag man ska undvika som grundare av ett nytt bolag.

Ett annat ämne som spelar en viktig roll under utbildningen är mångfald. Maria Amelie och Nicolai Strøm-Olsen från det norska forskningsinstitutet Startup Migrants är särskilt inbjudna för att föreläsa om hur mångfald kan främja ekonomisk tillväxt.

– Vi kommer bland annat att prata om den mångkulturella ekonomins betydelse för Sverige. Den är stor. Sverige är det land i norra i Europa där företagsledare med invandrarbakgrund skapar flest jobb, cirka 300 000. Det är att jämföra med 1,8 miljoner jobb i Tyskland, som är mycket större, berättar Nicolai Strøm-Olsen, analyschef och medgrundare av Startup Migrants.

Malmö sticker ut

Nicolai Strøm-Olsen från det norska forskningsinstitutet Startup Migrants.

2018 gav Maria Amelie och Nicolai Strøm-Olsen ut boken Startup Migrants. I sin kartläggning av relationen mellan invandring och entreprenörskap besökte de 20 länder och intervjuade över 250 personer från olika delar av innovationssektorn. Det var under denna researchfas som de fick upp ögonen för Malmö.

– Det som är speciellt med Malmö är att så många invandrare startar aktiebolag här. Det tyder på att staden har ett inkluderande ekosystem där en mängd olika aktörer samverkar och gör det lätt för talanger att få hjälp, säger Nicolai Strøm-Olsen.

Följ ämnen i artikeln