Forskare underkänner hudcancerappar

TT

Uppdaterad 2020-02-12 | Publicerad 2020-02-11

Är du oroligt för att du drabbats av hudcancer? Gå och kolla hudförändringarna hos sjukvården, träffsäkerheten hos hudcancerappar är låg, enligt brittiska forskare. Arkivbild.

Det går inte att lita på hudcancerappar, varnar brittiska forskare. I en ny studie har de granskat träffsäkerheten för sex sådana appar – och den var låg, rapporterar Läkemedelsvärlden.

Antalet fall av hudcancer ökar och den allvarligaste hudcancerformen, malignt melanom, har fördubblats i Sverige under 2000-talet. Samtidigt ökar möjligheten att bli botad om man upptäcker hudförändringar tidigt. Där har apputvecklarna hittat en marknad, eftersom många vill kolla hudprickar som oroar dem.

Det går till så att kunderna tar mobilbilder på hudförändringarna som läggs in i appen, som i sin tur använder artificiell intelligens för att utvärdera hudförändringarna. På så sätt ska apparna berätta vilka förändringar som behöver undersökas närmare av läkare.

Men nu har brittiska forskare utvärderat sex hudcancerappar och kommit fram till att de hade låg träffsäkerhet. Även de två appar som var CE-märkta enligt gällande EU-regelverk missade flera fall av malignt melanom och gav falskt positiva svar.

"Vår genomgång visade att algoritmbaserade appar ännu inte är tillräckligt tillförlitliga för att kunna rekommenderas", skriver forskarna enligt British Medical Journal.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln