Kritiken mot Trumps WHO-beslut: ”Ansvarslöst”

Jennifer Berg Eidebo/TT

Uppdaterad 2020-07-08 | Publicerad 2020-07-07

Den demokratiske senatorn Robert Menendez. Arkivbild.

President Donald Trump gör nu formellt verklighet av hotet att USA ska lämna Världshälsoorganisationen WHO. Sveriges biståndsminister Peter Eriksson (MP) kallar beslutet "ansvarslöst".

Höga amerikanska tjänstemän bekräftar att den amerikanska regeringen officiellt meddelat FN att USA drar sig ur WHO. Datum för det effektiva utträdet, som har meddelats FN-chefen António Guterres, blir den 6 juli 2021, säger en företrädare för utrikesdepartementet i Washington, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Det var i slutet av maj som Donald Trump, efter att länge och hårt kritiserat WHO:s hantering av coronapandemin, klargjorde att USA avslutar allt samarbete med Världshälsoorganisationen, och drar tillbaka sitt medlemskap.

Trump hänvisade bland annat till att FN-organet inte har genomfört reformer som USA har krävt. Presidenten hävdade också att Kina har "total kontroll" över WHO.

"Ett enda klot vi lever på"

Biståndsminister Peter Eriksson (MP), ser allvarligt på USA:s beslut.

– Det är ansvarslöst av Trump och Trumpadministrationen att avveckla och lägga ner samarbetet med WHO. Det är mitt under en pandemi och det är svårt att se att det är någonting annat än en intern del i hans presidentkampanj, för att hitta en syndabock och peka ut WHO som ansvarig för de stora problem som USA är i just nu, delvis på grund av hur man har hanterat det här själva, säger Eriksson.

Enligt Eriksson är det viktigt att världens länder arbetar tillsammans, särskilt som pandemin är långt från över. I många fattiga länder där coronaspridningen ökar är WHO den viktigaste aktören för att hjälpa svaga hälsosystem, menar Eriksson.

– Det är ett enda klot vi lever på och det går inte att tro att man ska kunna se den här typen av frågor utifrån ett nationellt perspektiv. Pandemin visar mer än någonsin att vi behöver ett internationellt och globalt samarbete i stora och viktiga frågor om vi ska klara det på effektivt sätt.

Mitt i pandemin

USA:s agerande riskerar även att påverka andra länder. Eriksson tar upp Brasilien som ett exempel, då landets president Jair Bolsonaro haft en liknande inställning som Donald Trump gällande coronaviruset.

– Det kan finnas fler länder som tycker att det här klarar vi själva bättre, eller rika länder som bryr sig om sig i stället för att arbeta tillsammans.

Enligt Eriksson är det viktigt att utreda WHO:s arbete, liksom de nationella åtgärder som vidtagits under coronakrisen, men inte förrän det värsta är över.

– Ser vi globalt så är det inte alls så att det värsta är över utan vi är mitt i pandemin fortfarande.

Stora anslag

Att USA slutar bidra till WHO innebär kraftig sänkning av anslagen till organisationen. Omkring 15 procent av de årliga anslagen kommer från USA. EU och dess medlemsstater står tillsammans för ungefär en fjärdedel av finansieringen, enligt den svenska regeringen.

Coronapandemin har fått flera länder att, liksom Sverige, skjuta ytterligare pengar till WHO.

Från svenska biståndsmyndigheten Sida kom besked på tisdagen att stödet ökar till totalt 430 milojoner kronor. 320 miljoner kronor av stödet ska ges som obundet bidrag för 2020 och 2021. Sida uppger att myndigheten väljer att göra på det sättet för att WHO ska kunna använda medlen där de gör som mest nytta.

Valet avgör

Demokratiska partiets kandidat Joe Biden, som utmanar Trump om presidentposten i valet i november, lovar att riva upp beslutet vid en valseger.

"Amerikaner är tryggare när USA deltar i arbetet med att stärka global hälsa. På min första dag som president kommer jag att gå med i WHO igen", skriver Biden på Twitter.

PODD Coronaökningen i USA

Med Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen