VR-filmer låter äldre uppleva världen utanför

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Publicerad 2019-01-03

Virtual reality-filmer används på försök i Stockholmsregionen för att personer på äldreboenden ska få större möjlighet att uppleva världen utanför hemmet.

Men den ansvariga chefen försäkrar att tekniken inte ska spara in pengar på utflykter.

Ena stunden befinner sig Anne-Marie Engström, 86, i rummet med de mossgröna väggarna på Enebergs äldreboende i Norrtälje. När hon trär ett par gråa VR-glasögon över huvudet försvinner hon till ett midsommarfirande i Åkersberga utanför Stockholm.

I VR-filmens öppningsscen sitter hon vid ett uppdukat midsommarbord, därefter vid en brygga, och i nästa sekvens ska stången resas. När Anne-Marie Engström rör huvudet ändrar sig perspektivet för att skapa en illusion av att hon är på plats.

– Det är barn som dansar, och här kommer en med randigt förkläde. Kransar på huvudet har de allihop. De står alldeles på mina tår, säger hon.

Pilotprojekt

Det är så verklighetstroget att hon sträcker ut händerna i luften.

– Det är otroligt. Man vill ta i dem och så är de inte kvar. Hur kan det bli så här?

Stockholms läns landsting har låtit producera flera VR-filmer med hjälp av en klotformad videokamera som spelar in åt alla håll samtidigt, bland annat från en bondgård i Norrtälje och Heliga Birgittas bönegrotta i Rimbo. Råmaterialet klipps ihop och paketeras till färdiga filmer, som sedan lånas ut till fyra äldreboenden och ett korttidsboende norr om Stockholm i ett pilotprojekt där Eneberg ingår.

– Vi gör det här främst för patienterna och de boende för att bidra till en rikare livsmiljö, säger Eva Bergquist som är chef för kulturförvaltningen i Stockholms läns landsting.

– Det finns ett vårdgivande perspektiv, vi vet att patienter mår bättre av att befinna sig i attraktiva miljöer.

Kan bota fobier

Det är dock inte meningen att filmerna ska ersätta regelrätta utflykter, enligt Eva Bergquist.

– Det ena utesluter inte det andra, det handlar om att erbjuda en så rik vardag som möjligt för personer som har svårt att ta sig ut, säger hon.

VR-filmer används även på en vårdcentral i Gustavsberg utanför Stockholm för att bota torgskräck.

– Filmerna låter patienten befinna sig i en kontrollerad miljö, och i dialog med sin läkare avbryta, förlänga eller intensifiera upplevelserna, säger Eva Bergquist.

Svårt att komma ut

Emelie Reinvalds, undersköterska på Eneberg, säger att de äldre är mestadels positiva till filmerna.

– Vissa har svårt att komma ut, antingen för att de är väldigt sjuka eller har funktionsnedsättningar, säger hon.

– Vi har en farbror som tittade på filmen när de åker båt, då sade han att det kändes som när han var ung och var ute på sjön.

Anne-Marie Engström tar av sig VR-glasögonen och är plötsligt tillbaka i rummet med de gröna väggarna.

– Nu har jag firat midsommar!