Svenska Jessica i Nairobi hörde smällarna

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Privat
Jessica Axberg hörde smällar och skott från attacken.

Jessica Axberg, 30, bor i närheten av hotellkomplexet som attackerades i Kenyas huvudstad Nairobi.

– Först kom två smällar och sedan många skott. Det lät väldigt nära, säger hon till TT.

Jessica Axberg jobbar med lantbruksfrågor på en kenyansk frivillighetsorganisation i Nairobi sedan två år tillbaka. När attacken inträffade på tisdagseftermiddagen satt hon med datorn hemma i lägenheten som ligger omkring 500–1 000 meter från hotellkomplexet.

– När jag hörde smällarna så tänkte jag att det lät som skott, att det var någon som sköt, men sedan lugnade jag ner mig och tänkte att det kom från en byggarbetsplats. Men jag insåg att det faktiskt var en skjutning när meddelandena från vännerna började komma i mobilen. Man blir såklart skärrad.

– Det var helikoptrar uppe i luften som cirkulerade rakt ovanför i flera timmar eftersom jag bor så nära.

"Känns konstigt och overkligt"

Hon säger att ingen av hennes vänner har drabbats i attacken, men att två kompisar som jobbar på Finlands ambassad som ligger i närheten av komplexet håller sig inomhus av rädsla för att gå ut. Själv följer hon händelseutvecklingen hemma i lägenheten genom att titta på kenyanska tv-kanaler.

– Det är på alla nyheter. Jag får uppfattningen att det är en landsomfattande kris.

Jessica Axberg har varit i hotellkomplexet flera gånger, senast i november i samband med ett restaurangbesök.

– Det känns konstigt och overkligt, samtidigt som jag är medveten om säkerhetsläget. Det är inte en fråga om huruvida det kommer att hända, utan om när det kommer att ske. Man har det alltid i bakhuvudet. Det är helt klart läskigt.

Andra attentatet för Jessica

Det är andra gången som hon är med om ett attentat i Kenya. Första gången försökte en beväpnad man ta sig in på USA:s ambassad, som ligger granne med FN:s miljöprogram (Unep) där hon gjorde sin praktik.

– Jag kom bara en minut efteråt och såg hur angriparen låg död på marken utanför.

– Folk hemma i Sverige undrar hur jag kan bo i ett land som är så farligt, men jag svarar att 99 procent av tiden är det säkert.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN