Demokraterna röstar ja till budgetåtgärder

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

USA:s statsapparat har varit delvis stängd i tre dagar.

Men efter en helg av hårda förhandlingar har Republikanerna och Demokraterna enats om en tillfällig budget.

– Efter flera diskussioner, erbjudanden, moterbjudanden, har Republikanernas ledare och jag kommit fram till en uppgörelse, säger toppdemokraten Chuck Schumer.

Hundratusentals statsanställda amerikaner började arbetsveckan utan lön. Icke-kritiska federala myndigheter stängdes ner under natten mot lördagen.

Men på måndagen röstade senaten ja till budgetåtgärder som innebär att statsapparaten kan öppnas igen, fram till och med nästa tidsfrist den 8 februari.

Chuck Schumer, gruppledare för Demokraterna, meddelade i ett tal vid senatsmötet att han och republikanen Mitch McConnell nått en uppgörelse efter ”flera diskussioner, erbjudanden, moterbjudanden”.

– Vi kommer att rösta i dag för att återöppna statsapparaten, säger han.

Röstsiffrorna blev 81–18, väl över de 60 ja-röster som krävdes. Åtgärderna godkändes sedan även av representanthuset.

USA:s statliga ekonomi kräver ständigt nya lån och förra året slog man i skuldtaket. Tillfälliga lösningar har hållit statsapparaten i gång, men i fredags gick den senaste tidsfristen ut.

Garanteras Daca-förhandlingar

Under helgens dödläge har parterna skyllt på varandra.

En nyckelfråga för Demokraterna är Daca-programmet – som ger runt 700 000 unga invandrare uppehållstillstånd. Det löper ut i mars och då riskerar personerna att utvisas.

I och med kompromissen garanteras Demokraterna fortsatta förhandlingar om en permanent lösning på Daca i utbyte mot att pengaflödet till de federala myndigheterna släpps på igen.

– Jag förväntar mig att majoritetsledare McConnell kommer att fullfölja sitt löfte till senaten och stå fast vid överenskommelsen. Om han inte gör det kommer han inte bara ha svikit förtroendet hos de demokratiska senatorerna utan också hos medlemmar i hans eget parti, säger Chuck Schumer.

Trump välkomnar beskedet

I sitt tal kallade Schumer även stängningen för ”Trump-stängningen” eftersom han tycker att presidenten varit passiv i överläggningarna.

– Den store förhandlaren satt på avbytarbänken.

President Donald Trump säger i ett uttalande att han välkomnar att Demokraterna ”tagit sitt förnuft till fånga”. Presidenten tillägger att hans regering bara kommer att göra upp kring Daca om det ”gynnar landet”.

”När statsapparaten är finansierad kommer min administration fortsätta arbetet med att lösa problemet med den mycket orättvisa illegala immigrationen”, säger Trump i uttalandet som lästes upp av pressekreterare Sarah Huckabee Sanders vid en pressträff i Vita huset.

”Republikanerna kontrollerar regeringen”

Trump gick tidigare på måndagen till attack mot Demokraterna, som han tycker har hållit de amerikanska myndigheterna som gisslan genom att vägra släppa Daca-frågan.

”Demokraterna avvisar tjänster och säkerhet för medborgare till förmån för tjänster och säkerhet för icke-medborgare. Inte bra!”

Den demokratiske senatorn Dick Durbin har varit en högljudd kritiker av Republikanernas hantering av förhandlingarna.

– Republikanerna kontrollerar regeringen. De kontrollerar Vita huset, de kontrollerar representanthuset, de kontrollerar senaten. Vi är i en minoritetsposition. Republikanerna kontrollerar vad som tas upp i både representanthuset och senaten, säger han i NBC:s ”The Week”.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN