Striden börjar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-04-28

Mats Odell (KD) använde sig av MIna Sahlins 15 år gamla Toblerone-historia när han kritiserade en rödgrön debattartikel i går förmiddag. Några timmar senare gjorde hans ministerkollega Sven Otto Littorin exakt samma sak. ”En tillfällighet”, menar alliansen. Men oppositionen och statsvetare hävdar motsatsen: Attacken är del av en strategi.

Kommunminister Mats Odell (KD) fick social­demokraterna att gå i taket när han i går drog upp Mona Sahlins 15 år gamla Tobleroneaffär.

Fyra timmar senare gjorde arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin exakt samma sak – ordagrant – när han talade om ”Tobleronepolitik” i riksdagen.

– Den här typen av utspel känns desperat, säger Mona Sahlin.

sahlin svarar Mona Sahlin tror att Mats Odells uttalande slår tillbaka mot honom själv. ”Det finns bara en förlorare i det här och det är Odell”, säger hon .

I går morse kommenterade kommunminister Mats Odell (KD) en debattartikel från de rödgröna om mer pengar till vård, skola och omsorg:

– Det är ren Tobleronepolitik. Man tar det på kortet och skickar fakturan till svenska folket.

”Förste dyngspridare”

Flera tongivande social­demokrater gick omedelbart i taket. Partisekreterare Ibrahim Baylan kallade honom ”förste dyngspridare” i en smutskastningskampanj.

Tidigare näringsminister Thomas Östros krävde en ursäkt från statsminister Fredrik Reinfeldt.

Som svarade:

– Jag kan lova svenska folket att jag inte tar instruktioner från Thomas Östros.

I går kväll utvecklade Mats Odell sitt resonemang för Aftonbladet.

– Det jag vill sätta fokus på är att det är en slarvig och ansvarslös politik att ena dagen lägga fram 120 miljarder till infrastruktur som inte är fullt ut finansierade och andra dagen lova ett anslag på 12 miljarder när man inte ens har analyserat behovet.

– Då är det här en relevant liknelse om något man vill ha men inte har pengar till, att skicka notan till svenska folket. Det är ett slarvigt och ansvarslöst förslag.

”En öm tå”

Ibrahim Baylan kallar dig dyngspridare i en kampanj­strategi?

– Det vittnar väl om vilken öm tå jag har trampat på. Jag har inte skickats ut av någon, det här är mitt ansvarsom­råde.

Mona Sahlin kommenterade i går kväll Odells utspel för Aftonbladet.

– Mitt uppdrag är att värna jobben, rättvisan och skatterna. Jag tänker inte ge mig in i någon pajkastning. Jag hoppas och tror att det här inte är ett utslag för någon ny retorik från alliansens sida. Den här typen av utspel känns desperat.

Ledande socialdemokrater är mycket kritiska mot Odell?

– Mitt uppdrag är att föra vänsteralliansens politik. Det finns bara en förlorare i det här och det är Odell.

Du borde vara väldigt trött på allt prat om Toblerone efter alla dessa år?

– Ser jag ut att vara trött? Jag arbetar vidare. Jag gillar inte ens Toblerone.

Bara fyra timmar efter Odells utspel, strax före halv tre, använde arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin exakt samma formulering i riksdagens interpellationsdebatt:

– Vi kan inte bedriva Tobleronepolitik, bara låna och sätta allting på krita för att sedan låta någon annan betala. Det kan vi inte göra.

Ingen kontakt

Han ville i går kväll inte kommentera sitt uttalande.

– Men jag kan säga att liknelsen inte var planerad eller samordnad, säger hans pressekreterare Agnes Palinski.

Märkligt sammanträffande?

– Ja, ibland kan det vara så.

Enligt Mats Odells pressekreterare Mia Widell, hade kommunministern inte någon kontakt med Littorin eller någon annan i regeringen innan han gjorde sitt uttalande i går morse.