Brandläget i Sverige just nu

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Här brinner det i Sverige.
Foto: Mats Andersson
Här brinner det i Sverige.

Just nu härjar tre större bränder, i Gävleborg, Jämtland och Dalarna. Men det brinner även på flera andra platser i Sverige. Bränderna omfattar en yta på minst 20 000 hektar vilket enligt MSB är en större yta än den som eldhärjades i Västmanland 2014.

Omkring 35 bränder härjar just nu i terrängen, enligt SOS Alarm. Siffran beräknas dock öka under dagen. I juli i år har det varit tre gånger så många bränder som i fjol motsvarande period.

De tre största bränderna finns i nuläget i Gävleborg, Jämtland och Dalarna.

Gävleborg

Enligt Ljusdals kommun visar flygning i det aktuella området som genomfördes under sena onsdagskvällen att 8 500 hektar är drabbade av brand. Det är den enskilt mest kritiska branden. Nötberget, Ängra och Enskogen i Kårböletrakten är de värst drabbade områdena.

Mellan 70 och 90 person fick evakueras från Kårböle under natten. Under eftermiddagen uppmanades boende i Finneby i Ljusdals kommun att lämna området senast klockan 18 i kväll.

Jämtland

Uppskattningsvis ett 20-tal hus med runt 100 boende behövde evakuera sina hem i byarna Hanåsen, Binnäset och Björnsjövallen, enligt räddningstjänsten i Jämtland.

Dalarna

I Dalarna brinner det i området Trängslet, Älvdalens kommun. Enligt brandkåren i Mora ska branden vara fem gånger sex kilometer.

Totalt finns elva aktiva Viktigt meddelande till allmänheten (VMA), vilket enligt SOS Alarm är rekordmånga.

Publicerad:

LÄS VIDARE