”Inga överlevande efter flygkraschen”

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-10-31

Passagerarplan kraschade i Egypten Nationell sorgedag utlyst i Ryssland i morgon

Första bilderna från kraschplatsen har nu släppts. De visar ett totalförstört flygplan.

224 personer miste livet när planet kraschade på Sinaihalvön.

Piloten ska, enligt BBC, inte ha begärt någon hjälp innan kraschen.

Planet lyfte på lördagsmorgonen från turistorten Sharm el-Sheikh, på väg mot St Petersburg i Ryssland.

Främst ska ryska turister ha funnits ombord. Det skulle ha landat klockan 10 svensk tid.

Under lördagskvällen släppte egyptiska myndigheter bilder på vraket. Landets premiärminister besökte olycksplatsen under eftermiddagen.

17 döda barn hittade

Enligt ryska nyhetsbyrån Ria Novosti ska det ha funnits 217 passagerare och sju besättningsmän ombord. Planet var en Airbus A-321 och tillhörde flygbolaget Kolavia.

Först uppgavs att piloten begärt hjälp men på en presskonferens sa nyligen Hossam Kamal, flygtrafikminister i Egypten, att piloten inte begärt någon assistans.

– Flygledarnas kommunikation med det ryska planet var helt normal fram till olyckan, sa han.

Bilderna visar ett totalförstört plan, som ska ha klyvts i två delar vid kraschen. Både egyptiska myndigheter och den ryska ambassaden bekräftar att det inte finns några överlevande.

17 döda barn har hittats vid olycksplatsen, uppger BBC. Kroppar har hittats över ett fem kvadratkilometer stort område.

– Det är en tragisk scen. Det ligger många döda på marken och många som är döda sitter fortfarande fastspända i sina säten, sa en person på plats till Reuters tidigare i dag.

Vid 17.30 svensk tid rapporterade flera medier att alla kropparna från olycksplatsen transporterats till bårhuset i Kairo.

IS tog på sig skulden

En gren av terrorgruppen IS uppges ha tagit på sig skulden för kraschen. Men både ryska och egyptiska myndigheter har avfärdat det.

– De kan lämna vilka uttalanden de vill, men det finns inget som talar för att terrorister var skyldiga till den här flygkraschen, säger Mohamed Samir, talesperson för den egyptiska militären, till The Guardian.

Svaret lär gå att reda ut då planets svarta låda har hittats och kommer att undersökas.

Enligt ryska nyhetsmedier söker man nu igenom Domodedovo Airport som var planets bas. Utredare ska också ta prover på flygbränslet på den plats där planet senast tankade, den ryska staden Samara.

Någon form av tekniskt fel tros i nuläget vara orsaken till kraschen, uppger en källa för ryska nyhetsbyrån Interfax, enligt TT. Enligt källan utreds även om den mänskliga faktorn och det dåliga vädret kan ligga bakom.

Ställer in flygningar

Lufthansa och Air Frace-KLM har beslutat att av säkerhetsskäl undvika att flyga över Sinaihalvön, tills det är klargjort vad som orsakade kraschen, sa en talesperson för flygbolagen enligt ITV News.

SAS uppger för Aftonbladet att man inte har några flygningar över området förrän nästa helg.

– Vi kommer att avvakta situationen och inte fatta något beslut förrän nästa vecka, säger Anna Wiksten, presstalesperson på SAS.

Fritidsresor och Ving flyger inte över det aktuella området utan deras flighter går längre västerut.

Nationell sorgedag

Militärplan ska ha hittat vraket efter kraschen, i ett bergigt område.

Egyptens regering har hållit krismöte och landets premiärminister Sherif Ismail åkte till haveriplatsen. Rysslands president Vladimir Putin skickade räddningsteam till platsen, enligt AFP. Putin har även beklagat sorgen till offrens familjen. Kreml har utlyst en nationell sorgedag i morgon.

Svenska UD följer händelsen.

– Som det ser ut nu har vi inga uppgifter om att svenskar skulle finnas ombord på planet, men vår ambassad i Egypten följer ärendet, säger Jon Pelling vid UD press till TT.

Härifrån lyfte flygplanet