Sveriges ekonomi går som på räls

Publicerad 2015-11-10

Låga räntor och stigande löner kommer att ge en svensk ekonomi en rejäl skjuts framöver.

Det uppger OECD i sin senaste konjunkturrapport.

Även arbetslösheten väntas sjunka.

Sveriges ekonomiska tillväxt (BNP) kommer i år att öka med 2,9 procent, enligt en ny prognos från OECD, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, vilket är mer än tidigare beräkningar. Enligt prognosen kommer ökningen dessutom att fortsätta även under 2016 och 2017, med 3,1 respektive 3,0 procent.

Svenskarna handlar mer

Konsumentpriserna, de priser konsumenterna faktiskt betalar, förväntas i år att stiga med 0,1 procent och sedan med 1,4 procent under 2016 och 2,2 procent 2017. Vilket då kommer att få fart på inflationen.

Svenskarna förutspås också att handla mer, både i år och de kommande åren. Detta i takt med att lönerna stiger.

Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, anser att OECD:s prognos är optimistisk men säger samtidigt att ger en liknande bild av andra bedömningar

– Även andra rapporter har förutspått en god tillväxt, så den verkar ligga i linje med andra prognoser.

Minskad arbetslöshet

I samband med den ökade tillväxten förväntas även arbetslösheten att sjunka. För 2015 förutspår OECD att den kommer att ligga på 7,7 procent för att under 2016 sjunka till 7,3 procent och 6,7 procent under 2017.

– Det är vad man kan vänta sig, om tillväxten blir snabbare så går normalt arbetslösheten ner, säger Lars Calmfors.

Den stora utmaningen framöver kommer enligt OECD att vara att integrerar den stora strömmen av flyktingar i det svenska samhället och ekonomin.

"Det stora inflödet av migranter utgör en utmaning när det gäller sysselsättning, bostäder och integration i samhället mer brett. För att möta den här utmaningen kommer det att krävas kraftfulla program för att stärka färdigheter och språkträning”, förklarar OECD i prognosen.

Orolig för flyktingkostnaderna

Lars Calmfors tycker dock att OECD:s prognos för de offentliga finanserna är för optimistisk.

– Sveriges ekonomi är på väg uppåt men jag är som många andra orolig för kostnaderna för flyktingmottagandet. Rimligt är att vi måste göra andra besparingar och acceptera större underskott i de offentliga finanserna. De flesta har trott att det ökade flyktingmottagandet skulle ge ett ökat budgetunderskott men OECD tror i stället att det blir lägre, vilket förmodligen beror på att de räknar med att tillväxten kommer ge ökade skatteintäkter.

I sin prognos varnar OECD för en överhettad bostadsmarknad där ett utfasat ränteavdrag skulle kunna begränsa efterfrågan på bostäder och därmed minska hushållens skuldsättning.

Följ ämnen i artikeln