Sexdebuten: Fler väntar på rätta tillfället

Publicerad 2018-07-29

Fler väljer att vänta med sex, avslöjar Aftonbladet/Inizios nya mätning.

Dubbelt så många väntar på det rätta tillfället, jämfört med dem som vill ha sex men aldrig fått möjligheten.

– Jag tycker personligen att det är väldigt sunt och bra att vänta med sex, säger sexrådgivaren och programledaren Isabelle Wahlf.

I går presenterade Aftonbladet/Inizio en unik ny kartläggning av svenskarnas sexliv.

Tidigare forskning visar att unga, så kallade millennials, har mindre sex än tidigare ungdomsgenerationer. De har också sin sexdebut senare och har haft färre sexpartner, visar flera olika studier som publicerats de senaste åren. Smartphones och dejtingapparna har setts som en av anledningarna till att 90-talisterna ligger mindre.

Den nya Inizio-kartläggningen avslöjar att var sjunde under 29 år säger sig inte haft sex – och av dessa har flertalet valt att vänta på det rätta tillfället. 25 procent av de som inte haft sex väntar på det rätta tillfället, jämfört med 12 procent som vill ha sex men aldrig fått möjligheten.

Om man jämför med studien 2013 går det också att se en tendens att män tycks ha tagit över inställningen ”jag vill ha sex men har valt att vänta på det rätta tillfället”.

Isabelle Wahlf är sexexpert och sexrådgivare. Hon har också lett ”Riktigt bra sex – nu också för tjejer” på SVT samt är sexexpert i nya programmet ”Sex med Smail” på Viafree.

– På samma vis som sexdebuten kan ske i senare ålder så dricker svenska ungdomar mindre och börjar dricka senare än tidigare generationer. Jag tänker att det kan ha en koppling eftersom alkohol påverkar oss på det viset att vi blir mer modiga och får bättre självkänsla. Jag tycker personligen att det är väldigt sunt och bra att både vänta med att ha sex och dricka alkohol.

– Det ställs också ganska mycket krav på våra unga, vilket också visar sig genom psykisk ohälsa, stress och utmattning, vilket troligen också påverkar, säger hon.

Viktigt att mäta sexlivet

Samtidigt som studien visar på att fler väljer att vänta på sex, syns inga drastiska förändringar i snittåldern för sexdebuten. Snittåldern enligt Aftonbladet/Inizio är 16,9 år, vilket tyder på att debutåldern har minskat med ett halvår sedan Aftonbladet/United Minds studie 2013. Mätningarna är dock gjorda av två olika institut och kan inte alltid jämföras rakt av.

Den färska studien visar sig också att kvinnor fortsatt debuterar tidigare än män.

Bo Lewin, professor emeritus i sociologi och sexforskare vid Uppsala universitet, förklarar vikten av att kartlägga svenskarnas sexvanor.

– Det är viktigt att mäta, bland annat för att se om vi får stora förändringar i ålder för första samlaget. Sedan 70-talet vet vi att flickor har sitt första samlag i en yngre ålder än pojkar, vilket inte är konstigt med tanke på att flickor går in i puberteten tidigare än pojkar. Den förändringen som skedde då är en positiv sak, eftersom det handlar om att de sociala lagarna inte går mot naturen. Det finns ingen naturlig sexualitet, den må vara naturgiven, men vi möter den alltid i ett socialt sammanhang. Det är viktigt att se vad en förändring som uppstår beror på.

Så vad skulle det betyda om kvinnans sexdebut i framtiden skulle visa sig ske i en högre ålder än mannens?

– Då är det uppenbart så att vi går emot en biologisk skillnad och att det måste ha inträffat något som gör att kvinnors sexualitet kontrolleras hårdare än männens.

Fler sexpartners

För fem år sedan visade det sig att svenskar i snitt haft 13,2 sexpartners. Nu tyckts vi ha haft fler. I studien uppger två av tre hur många sexpartners de har haft, och att det i snitt är 15,4.

Emma Frans tror att det kan bero på att vi i dag har en större variation på partners.

– Det är svårt att slå fast vad siffrorna beror på. Men det kan vara så att även om den yngre generationen inte har fler partners än tidigare, har personer i högre ålder i dag en större variation eftersom vi skiljer oss allt senare i livet. Förr hade vi mer av ett fönster för att passa på att ha flera partners, för att sedan sitta i ett äktenskap resten av livet. Den inställningen kanske har förändrats.