Dokumentärfilmaren Nagieb Khaja: ”Det finns också de som vill hjälpa”

Publicerad 2016-03-01

Journalisten Nagieb Khajas första resa in i Syrien gjorde han med en dansk medborgare som anslöt sig till islamistiska extremistgruppen Ahrar al-Sham.

Sedan dess har Khaja träffat flera västerlänningar i det krigshärjade landet.

– Visst finns det kompletta galningar, men det finns också människor som vill hjälpa civila i krig, säger den 36-årige dokumentärfilmaren.

Aftonbladet kan nu visa Nagieb Khajas unika dokumentär ”Western Jihadis in Syria”, som producerats av den arabiska tv-kanalen Al Jazeera.

Den skildrar västerlänningar som av olika anledningar har åkt till Syrien, flera av dem så kallade jihadister, likt de svenskar som Aftonbladet har granskat som ansluter sig till terrorgruppen IS.

Men Khaja har också träffat människor som ser sig som hjälparbetare och som gärna berättar om arbetet för att bygga upp moskéer och vårdinstitutioner för civila.

– Man kan säga att det finns minst två olika typer av utländska personligheter som reser in i Syrien. De som ser sig som krigare, som i vissa fall är kompletta galningar och som vill ansluta sig till Islamiska staten. Sedan finns också de som ser sig som hjälparbetare och som arbetar för civilbefolkningen. Båda grupperna har gemensamt att de inspireras och drivs mycket av islam, säger Nagieb Khaja.

”Hoppas att det ska hjälpa”

Trots de uppenbara riskerna med att följa grupperna inne i det hårt krigsdrabbade landet strävar Khaja efter att visa just de olika sidorna av människor, och försöka förklara varför människor åker till krig.

– Jag har ett behov av att skildra konflikter på ett nyanserat vis. Jag vill bidra till att vi får mer förståelse för den här konflikten, kanske kan det också fördjupa vår bild av världen. I slutändan hoppas jag att mina dokumentärer ska bidra till att hjälpa syrier ur det här kriget om vi förstår bättre vad som sker i landet.

Varje gång han åker till Syrien stannar han i minst tre veckor. Vid det första tillfället, år 2012, följde Nagieb Khaja en tidigare kriminell dansk medborgare med rötter i Marocko som åkte från Danmark till Syrien för att ansluta sig till den islamistiska extremistgruppen Ahrar al-Sham som strider mot presidenten Bashar al-Assads regim. Arbetet resulterade i en dokumentär om mannen både när han anslöt sig till gruppen – och en dokumentär om när han återvände från striderna.

Aleppo var apokalyptiskt

I början av året besökte Nagieb Khaja städerna Idlib och Aleppo, två platser som är mycket hårt drabbade av fem års inbördeskrig, för att följa den lokala hjälporganisationen Vita hjälmarna. Aleppo hade vid tillfället då Khaja var där just omringats av bland annat syriska och ryska bombflyg för en ny bomboffensiv med syftet att regimen skulle återta belägrade områden på landsbygden.

– Det var apokalyptiskt. Fruktansvärt. Allt var totalförstört. Många människor jag mötte led av posttraumatisk stress. Det var uppenbart. Jag kände en stor sorg, men konstigt nog blev jag också inspirerad. De försökte fortfarande att få sitt samhälle att fungera. Det var både deprimerande och inspirerande. På något vis kände jag att jag kunde bidra till att förändra deras situation när jag var där, säger Nagieb Khaja.

Samtidigt var han givetvis livrädd, och tänkte mycket på sin hustru och sina två barn, åtta och nio år gamla hemma i Köpenhamn.

– Döden är hela tiden runt hörnet. Varje gång jag är där tänker jag att jag ska sluta med det här jobbet.

ANNONS