Uppgifter: Osama Krayem avslöjar nya detaljer om terrordåden

Publicerad 2016-04-10

Brysselterroristerna var uppdelade i två grupper med varsitt gömställe.

I förhör ska Osama Krayem, 23, ha avslöjat var han och tunnelbanebombaren höll till före dådet, enligt belgiska RTBF.

Terrorhålan var belägen i Etterbeek där belgisk polis slog till på lördagen i jakt på svenskens bombväska.

Belgisk polis tycks ha fått den svenske medborgaren Osama Krayem, 23, att börja öppna upp om sin inblandning i terrordåden i Bryssel.

Enligt RTBF:s uppgifter har Krayem avslöjat nya detaljer om terrorcellens planering.

Det har tidigare framgått att attentatsmännen utgick från en lägenhet på Rue Max Roos i Schaerbeek, där man i samband med tillslag påträffat en bombväska med 15 kilo sprängmedel, en IS-flagga och svenskens dna.

”Hade separata gömställen”

För utredarna ska Krayem nu ha berättat att de tre som slog till mot flygplatsen höll till i lägenheten på Rue Max Roos och att han själv och Khalid El Bakroui, som sprängde sig på ett tunnelbanetåg vid stationen Maelbeek, i själva verket gömde sig i en lägenhet i kommunen Etterbeek före dådet.

Tillslag i jakt på väskan

Det var också i Etterbeek som belgisk polis gjorde ett massivt tillslag på lördagen, då bland annat krypskyttar och bombtekniker deltog. Enligt RTBF hoppades polisen hitta den väska som svensken bar när han var i sällskap med El Bakraoui vid tunnelbanestationen Pétillon strax före dådet, vilket övervakningskameror ska ha fångat.

Någon väska påträffades inte i samband med tillslaget och enligt belgisk media håller Osama Krayem alltjämt tyst om var väskan, som tros innehålla sprängmedel, är.

Enligt RTBF söker polisen dessutom efter en ny person som är intressant i utredningen. Personen ska ha kommit till tyska Ulm den 3 oktober i sällskap med Krayem. Det är sedan tidigare känt att Osama Krayem hämtades till Belgien från Ulm i ett fordon hyrt av Paristerroristen Salah Abdeslam.

Osama Krayem misstänks formellt för mord genom terrorism.