Utredning: Taket på vinster i välfärden blir sju procent

Publicerad:
Uppdaterad:
Ilmar Reepalu.
Ilmar Reepalu.

NYHETER

Taket på för vinster i välfärden som kommer att presenteras offentligt under tisdagen ska ligga på sju procent, bekräftar regeringens utredare Ilmar Reepalu på SvD Debatt.

”Regleringen skulle, enligt de beräkningar utredningen låtit utföra, kunna medföra att miljard­belopp varje år stannar kvar i och förstärker och förbättrar kvaliteten i verksamheten”, skriver han.

Välfärdsutredningen har tittat på villkoren för privata företag och organisationer som utför offentligt finansierad välfärdsverksamhet. Det handlar om allt från skolor till äldrevård.

Regeringens utredare, Ilmar Reepalu, skriver på Svenska Dagbladets debattsida, att det är anmärkningsvärt att det inte finns tydliga villkor för vilka som får ta emot offentlig finansiering inom välfärden.

”Rent kriminella organisationer”

”Under de senaste åren har debatten om välfärden kommit att handla om konkurser, sjunkande skolresultat och orimligt höga vinster. Det finns även oroande fall där rent kriminella orga­nisationer etablerat sig inom välfärden”, skriver Ilmar Reepalu.

Det riskerar att skada medborgarnas förtroende till välfärden.

Därför har Reepalu kommit fram till att taket på vinster i välfärden kommer att ligga på sju procent på eget kapital plus statslåneräntan. Siffran om vinsttaket som florerat i medier har varierat mellan sju och åtta procent. I utredningen finns också förslag om ett speciellt tillstånd för den som vill driva verksamheter som tar emot statliga medel.

Publicerad: