”Det gamla ATP-systemet gick ju inte ihop”

Publicerad 2016-02-18

Bo Könberg: Jag är nöjd med pensionssystemet

Bo Könberg.

225 000 fattigpensionärer, varannan kvinna tvingad till garantipension.

Men Bo Könberg, huvudarkitekt bakom det nya pensionsystemet tycker det är bra.

– Jag är nöjd med systemet, säger Bo Könberg.

Att så många får så pass låga pensioner är ingen anledning att döma ut systemet, menar Bo Könberg (L):

– Det gamla ATP-systemet hade gett ett än sämre utfall. Det gick ju inte ihop. Och att de under EU-nivån blir fler beror ju främst på att lönerna i Sverige ökat.

Bo Könberg säger att det pensionsgruppen inte räknat med i det nya systemet var de två stora börskrascherna 2000 och 2008. Men i övrigt har systemet i stort fungerat som det var tänkt.

– Två stora kriser, det hade vi inte förutsett. Men att livsinkomstprincipen skulle göra att man får arbeta längre upp i åren, det visste vi. Medellivslängden ökar med ett år per decennium, och vi måste arbeta två tredjedelar av den ökade livslängden för att få samma pension som mor och far.

Men är det rimliga nivåer när en del pensionärer bara har runt 4 000 kronor kvar när hyran är betald?

– Det är klart att det är lite pengar, men vilken nivå ska man lägga sig på? Vi införde ju garantipensionen för att alla skulle ha en garanterad lägsta nivå. Den ersatte den gamla folkpensionen som delades ut till både Kronblom och Wallenberg.

Pensionärsorganisationerna tycker att det inte blivit så raka rör som det sas när systemet infördes. Det kan skilja så lite som 400 kronor mellan en person som jobbat större delen av livet och en som aldrig gjort ett handtag – varför blir det så?

– Det är svårt att ordna ett system som både ger en rimlig lägstanivå OCH ger något för jobbet.

Du är nöjd med pensionssystemet?

– Jag är nöjd med systemet, säger Bo Könberg.