Forskare vädjar till Australien: Rädda korallreven

Publicerad 2016-06-29

Världens största korallrev och ett av de mest populära turistmålen i Australien – Stora barriärrevet – är i allvarlig fara.

Forskare uppmanar nu regeringen att ”rädda reven”.

– Det är absolut katastrof, säger Terry Hughes, expert på korallrev, till AP.

Nästan hälften av alla koraller i den norra delen av Stora barriärrevet har dött – på bara tre månader. Det får forskare världen över att se rött och nu uppmanar de Australiens regering att rädda reven.

”I år har vi sett den värsta massblekningen i historien, som hotar många korallrev runt om i världen inklusive den norra delen av Stora barriärrevet, den största och mest kända av alla rev”, står det i ett brev som forskarna skickat till landets premiärminister Malcom Turnbull.

Nu vill de att regeringen ska se till att konsumtionen av fossila bränslen bromsas för korallrevens överlevnad.

Sluta med fossila bränslen

Enligt Inger Näslund, marinbiolog vid Världsnaturfonden WWF, är det här ”en stor varningsflagga för världens länder”.

– Vi måste minska användningen av fossila bränslen och tänka om hur vi använder planeten och dess resurser, säger hon till Aftonbladet.

– Vi måste dra i handbromsen nu. Det skulle vi ha gjort för 20 år sedan, men det är svårstoppat eftersom vi bygger samhället på gamla tekniker och inte försöker finna nya tekniker i den hastigheten som vi behöver.

Expert: ”Hela världen påverkas”

Det finns fortfarande en chans att rädda de delar av revet som har dött, men då krävs det att klimatförstöringen stoppas. I brevet skriver forskarna att det är viktigt att Australiens regering ”inför mer traditionell kunskap, sedvänjor och vetenskaplig forskning” för att bygga en bra policy för reven.

– Men det här gäller inte bara Australien, utan hela världen påverkas. Det här är en tydlig varningsklocka på att vi måste åtgärda allt i snabbare fart än vad vi gör – det är av högsta vikt för vår mänsklighet och vår planet, säger Inger Näslund.

Stora barriärevet sträcker sig 2 300 kilometer längs med Australiens nordöstra kust och är världens största levande ekosystem. 344 400 kvadratmeter stort, ungefär som Tyskland till ytan eller nästan lika stort som hela Östersjön.