Hoppa till innehållAftonbladetAftonbladet

Dagens namn: Hilda, Hildur

Nya överbefälhavaren: Situationen värre än under kalla kriget

Publicerad 2025-01-11 10.44

Den senaste tidens sabotage mot undervattenskablar i Östersjön är ett uppvaknade och ingen tillfällighet. 

Han liknar det vid en förkrigstid som påminner om den före andra världskriget.

Det säger nya överbefälhavare Michael Claesson i Lördagsintervjun. 

– Vi kan inte utesluta att det är en del av en bredare ansats, säger han. 

”Vi vill inte vara danskar, inte amerikaner”
”Vi vill inte vara danskar, inte amerikaner”
1:05

Donald Trump har i ett uttalande sagt att han vill kontrollera Grönland och Panamakanalen av säkerhetsskäl och ser det som en nödvändighet för att kunna försvara den fria världen. Han uteslöt inte militärt eller ekonomiskt tvång för att det ska bli verklighet.

Sverige överbefälhavare Michael Claesson säger i Ekot Lördagsintervju att ”vi inte ska drabbas av panik”.

– Vi måste en gång för alla lära oss att den amerikanska politiken har utvecklats på ett sätt där det finns ett helt annat retoriskt anslag där olika typer av uppmärksamhet är av intresse för de olika aktörerna.

Läs mer: Tre nya scenarier: Så skulle Ryssland anfalla Sverige

I linje med statsministerns uttalande

Michael Claesson vill avvakta och invänta den nya administrationerna som snart kommer på plats. Tidigare i veckan uttryckte statsminister Ulf Kristersson (M) att det inte accepterades att landsgränser ritas om med hot eller våld.

– Vi ska låta den nya administrationen tillträda, vi ska se hur den här typen av retorik materialiseras i implementerad politik och förhålla oss till det. Naturligtvis är det så att vi utgår från en regelbaserad ordning. Statsministerns uttalande är helt i linje med vår hållning och jag har ingen annan syn på det, säger Michael Claesson.

Michael Claesson, överbefälhavare.

I Lördagsintervju får Claesson frågan om hur problematiskt det är att en amerikansk president uttrycker en vilja att utöka sitt territorium och svarar:

– Det är klart att det är problematiskt om det skulle visa sig vara korrekt och visa sig bli implementerad politik, men vi är inte där. Retorik är en sak och implementerad politik är en annan sak. Låt oss andas genom näsan och se vad som de facto händer, säger Michael Claesson.

”Oförutsägbarheten har ökat”

Under julhelgen upptäcktes skador på fyra undervattenskablar mellan Finland och Estland och tankfartyget Eagle S, som tillhör den ryska skuggflottan misstänks ha varit inblandat. Någonting som har fått flera länder och även Nato att planera för en större insats i Östersjön.

USA:s tillträdande president Donald Trump har sagt att han av säkerhetsskäl vill kontrollera Grönland och Panamakanalen, och inte utesluter militärt tvång.

Sveriges överbefälhavare Michael Claesson säger att den här typen av incidenter har blivit vanligare de senaste åren. Han tror inte att det är någon tillfällighet och att syftet är att utnyttja sårbarheter. 

– Alltså att skrämma genom att påvisa hur beroende olika länder är av energitillförsel och kommunikation genom datakablar. Så det här är en komponent som vi tills vidare måste betrakta som en del i tillämpningen av hybrida metoder, säger Michael Claesson.

Han beskriver det som en förkrigstid som påminner om den före andra världskriget och att situationen är värre nu än under kalla kriget.

– Ja, jag skulle säga att oförutsägbarheten har ökat. Det fanns trots allt en dialog och det fanns åtminstone, mot slutet av Kalla kriget, fler fungerande mekanismer för dialog och samarbete och transparens än vad som just nu är fallet, säger Michael Claesson.

Den 7 januari i år skickade Donald Trump sin son, Donald Trump Jr., till Grönland.

 

Glaciär på Grönland. Arkivbild.

Följ ämnen i artikeln