Rymddomen har fallit: Meteoritjägarna får behålla sin sten

Publicerad 2022-12-20

Tingsrätten slår fast att meteoritjägarna får behålla rymdstenen som slog ner utanför Enköping för två år sedan

Men deras motståndare, markägaren Johan Benzelstierna von Engeström, har inte gett upp kampen.

– Jag ser inte slutet på den här processen än, säger han.

En lördagskväll för två år sedan slog en 14 kilo tung järnmeteorit ner nära byn Fjärdhundra utanför Enköping.

Rymdstenen landade på mark som tillhör Johan Benzelstierna von Engeström – men hittades av geologerna Andreas Forsberg och Anders Zetterqvist. För att avgöra vem som har rätt till stenen drog Benzelstierna von Engeström tvisten till rätten.

På tisdagen meddelade tingsrätten i Uppsala sin dom. Rymdstensjägarna, som hela tiden hänvisat till allemansrätten, går vinnande ur striden.

"När meteoriten hittades var den inte en del av fastigheten den låg på utan lös egendom utan någon ägare. Svarandena har haft rätt att ta med sig meteoriten och har genom att ta den i sin besittning blivit ägare till den" skriver rätten.

Vill överklaga med crowdfunding

Motparten Johan Benzelstierna von Engeström hade laddat med tårta för ett möjligt firande. När det stod klart att han förlorat tvisten åkte tårtan i marken.

– Det känns väldigt, väldigt tråkigt att tingsrätten gör den bedömningen. Jag har inte hunnit läsa domen men ska diskutera med mitt juridiska ombud och hoppas att möjlighet finns att driva det här målet vidare.

Du kommer med största sannolikhet överklaga?

– Absolut. Men det kommer förhoppningsvis ske med crowdfunding för att det är inte gratis att driva den här typen av processer.

Benzelstierna von Engeström anser att han är den rättmätige ägaren till stenen eftersom den slog ner på hans mark. Däremot vill han att den ska ställas ut på ett museum och komma forskningen till gagn.

– Meteoritsökning i sig är en del av allemansrätten, att vara ute och dokumentera och leta efter fynd – men inte att plocka meteoriter från annans mark, säger han.

Järnmeteoriten förvaras på Naturhistoriska museet i Stockholm. Den unika klumpen skulle kunna dra in grova pengar vid en försäljning. Men geologerna Forsberg och Zetterqvist har meddelat att stenen ska vara kvar på Naturhistoriska.

Följ ämnen i artikeln