15-åring häktas för mordet i Hammarby sjöstad

Annica Ögren

Publicerad 2023-05-30

En 15-årig pojke har häktats för mordet i Hammarby sjöstad i fredags då en annan 15-årig pojke knivhöggs till döds.

Den häktade 15-åringen är misstänkt på sannolika skäl för mordet i Lumaparken i Hammarby sjöstad i södra Stockholm.

Enligt åklagare Rolla Akkache har polisen hunnit långt i utredningen och bevisningen mot 15-åringen ser hon som god.

Misstänker ni att flera är inblandade i mordet?

– Nej, det gör vi inte, säger Rolla Akkache.

Det var vid 23-tiden på fredagen som polisen larmades till Lumaparken i Hammarby sjöstad.

Enligt polisen mottog pojken flera knivhugg och fick första hjälpen av privatpersoner innan ambulansen kom fram och kunde föra honom till sjukhus.

På lördagen meddelade polisen att pojken dött av sina skador.

I Luma i Hammarby sjöstad bildades en minnesplats och fler än 50 ungdomar samlades vid platsen på lördagen för att sörja och hedra minnet av en vän.

– Alla här kände honom. Han var jäkligt duktig på saker han tog sig för, skötte skolan och alla gillade honom, säger en vän till familjen.

Pojken blev svårt knivhuggen sent på fredagkvällen.

Minnesplatsen togs bort

Ungdomar strömmade till minnesplatsen till sent in på natten under lördagen och på söndagen hade halvcirkeln av blommor vuxit och utvidgats med ljus och handskrivna lappar med hjärtan och hälsningar.

Men när boende i Hammarby sjöstad vaknade upp på tisdagsmorgonen var minnesplatsen för 15-åringen borttagen. Bortstädad av Stockholms stad.

– Jag blev ledsen, och barnen är jätteledsna. I går kväll var allt på sin plats men nu har de städat under natten. Det har bara gått några dagar och minnesplatsen är jätteviktig för barnen, att de har någonstans att gå och sörja, säger en vän till familjen som vill vara anonym.

Personen berättar att ungdomar hade samlat ihop pengar som de köpt diverse artiklar för som de tyckt stärker minnet av 15-åringen, och lagt på minnesplatsen innan den städades bort.

– Det är en viktig del i sorgarbetet, så här får det bara inte gå till, säger vännen.

Stockholm stad bad senare under dagen om ursäkt och har nu lagt tillbaka de blommor som gick att rädda även om vissa artiklar som låg på platsen hann förstöras.

Sorg i Hammarby sjöstad dagen efter att tonårspojken knivhöggs till döds.

Exakt vad som hände på mordkvällen och vilket motiv som kan ligga bakom mordet är inte känt.

”Hammarby sjöstad har förändrats”

Föräldrar med barn på skolor i Hammarby sjöstad har berättat för Aftonbladet att skolorna tidigare skickat ut information om att det blivit vanligare bland ungdomar att bära vapen, att droger används mer öppet i stadsdelen och där man uppmanat till nattvandring.

Enligt lokalpolisen Mulle är det inget unikt för Hammarby sjöstad.

– Vapen och narkotika samt alkohol eller andra droger förekommer i alla grundskolor i alla stadsdelar. Tillgången finns där hela tiden och genom mina år har jag nog skrivit narkotikarapporter på varenda grundskola där jag jobbat. I dag kan du beställa allt olagligt och få det levererat omgående, säger han.

Enlig vännen till 15-åringens familj har Hammarby sjöstad under de senaste åren förändrats och personen upplever att det blivit vanligare med drogförsäljning i området.

Polisen ser inte någon koppling mellan mordet och organiserad brottslighet.