Skolskjutningar i Brasilien – 16-åring misstänkt

Uppdaterad 2022-11-26 | Publicerad 2022-11-25

Åtminstone tre personer har dödats och elva skadats sedan en person öppnat eld i två olika skolor i sydöstra Brasilien.

I den första skolan dödades två kvinnor och nio personer skadades.

Skytten tog sig sen till den andra skolan där en flicka dödades och ytterligare två personer skadades.

Den misstänkte gärningsmannen var klädd i militärkläder, munskydd och skottsäker väst och utrustad med en halvautomatisk pistol när han gick till attack på fredagsmorgonen, säger Luis Carlos Coutinho, borgmästare i Aracruz, till CBN.

Attackerna riktades mot två skolor, en offentlig och en privat, som ligger på samma gata i den lilla staden Aracruz 80 mil norr om delstaten Espirito Santos huvudstad Vitoria.

– Han tog sig in i skolan genom att bryta upp hänglåset. Och han hade tillgång till lärarrummet, uppger Espirito Santos folksäkerhetsminister Marcio Celante.

En av de två skolor som attackerades i Brasilien på fredagen.

Enligt CNN Brazil har gärningsmannen identifierats som 16-årig pojke, tidigare elev på en av skolorna. Han flydde från brottsplatsen men kunde gripas av polis efter fyra timmar på flykt.

Dödsoffren ska vara två lärare och en elev, en ung flicka. Sex av de skadade vårdades fortfarande på sjukhus på fredagseftermiddagen. Två av dem ska vara barn.

”Absurd tragedi”

Enligt Marcio Celante tror polisen att den misstänkte gärningsmannen agerat ensam.

Det är fortfarande oklart vad som ligger bakom dådet.

”Vi kommer att fortsätta att utreda motivet och bör ha mer information inom en snar framtid”, skriver Renato Casagrande, guvernör i delstaten Espírito Santo.

Den tillträdande presidenten Lula da Silva kallar händelsen för en ”absurd tragedi”, och uttrycker sina sympatier med offrens familjer.

Den här typen av brott är relativt ovanliga i Brasilien. Den dödligaste skolskjutningen inträffade 2011 och krävde elva barns liv.

Följ ämnen i artikeln