Uppgifter: Gärningsmän och målsägare tillhör samma nätverk

Publicerad 2023-05-18

Flera gärningspersoner stormade en grill i Rågsved och började skjuta i natt, enligt uppgifter till Aftonbladet.

En man dog och två män skadades.

Enligt uppgifter ska målsägarna och en del av gärningsmännen tillhöra Hagsätranätverket.

Strax innan midnatt bröts tystnaden i Rågsved i södra Stockholm av höga smällar. Flera gärningspersoner ska då ha stormat en liten restauranggrill i ett bostadsområde och öppnat eld, enligt Aftonbladets uppgifter.

Gärningspersonerna ska sedan ska sedan ha lämnat på elsparkcyklar. En av dem ska ha setts springa från platsen.

Tre män i 20-årsåldern träffades av skotten. En av de skadade ska ha lyckats ta sig en bit från restaurangen innan polis och ambulanspersonal hittade och hjälpte honom.

Den tredje personen fick livräddande insatser på plats, men dog senare av sina skador.

Senare under natten greps och anhölls fem män i 20-årsåldern misstänkta för mord och mordförsök. Enligt Aftonbladets uppgifter ska flera av gärningsmännen och de tre målsägarna tillhöra Hagsätranätverket.

– Jag kan inte gå in på om de har någon koppling till varandra, men målsägarna har nätverksanknytning, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson för polisregion Stockholm.

”Vill flytta”

På torsdagsmorgonen är polisens avspärrningar borttagna. Men ett skotthål i ett fönster och blodspår på restaurangens golv vittnar om nattens skjutning.

Utanför dörren ligger blommor och tända ljus.

När larmet om skjutningen kom kallades ett stort antal polispatruller, ambulanser och två helikoptrar kallades till platsen. Flera av de boende som passerar lokalen på torsdagsmorgonen berättar att de vaknade av nattens tumult.

– När jag vaknade hörde jag helikoptrarna. Det känns som att man bara har väntat på att något skulle hända här igen, säger en kvinna, som bor ett stenkast från den drabbade restaurangen.

En man som bor i området säger att han följde händelseförloppet från sin lägenhet. Nu vill han inte längre bo kvar eftersom han upplever att han känner sig otrygg.

– Jag flyttade hit för att jag pluggar i Stockholm. Men efter allt som hänt här nu känner jag att jag vill flytta härifrån, säger han.

För bara några veckor sedan sköts en 21-årig man ihjäl vid en gångtunnel i Rågsved.

Polisen söker tips

Under torsdagen är polisen på plats med förhöjd närvaro Rågsved. Även Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning är i Rågsved för att prata med människor och arbeta trygghetsskapande i området.

– Det finns möjlighet för de som har gjort iakttagelser kring händelsen att prata med polisen. I bästa fall kanske det är någon som har något tips man vill lämna, säger Anders Bryngelsson.