Katalonien håller andan inför ödesbeskedet

Uppdaterad 2017-10-11 | Publicerad 2017-10-10

Kommer Carles Puigdemont att utropa självständighet, köpa sig tid eller backa från sina krav?

Läget är spänt inför den katalanske ledarens tal – som klockan 18 sköts upp en timme.

EU vädjar till separatistledaren att besinna sig och öppna för en dialog med Madrid.

Den katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont.

– I dag ber jag dig att, i dina avsikter, respektera författningen och inte tillkännage ett beslut som skulle omöjliggöra en sådan dialog, säger EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk.

När Carles Puigdemont snart talar inför det regionala parlamentet hoppas hans anhängare på en självständighetsförklaring, trots motståndet från regeringen i Madrid. Den katalanske regionpresidenten antydde i en intervju i helgen att Katalonien kommer att gå vidare med en självständighetsförklaring om Madrid fortsätter att vägra dialog.

Osäkert läge

Niklas Bremberg, statsvetare vid Utrikespolitiska institutet, vill egentligen inte spekulera i vilket besked som Puigdemont kommer att ge, eftersom läget är så osäkert. Men en omfattande protest i Barcelona i helgen och beslut om att flytta banker från Katalonien har inte föranlett någon förändring i regionpresidentens tonläge – och därför tror Bremberg att det "lutar åt" ett utropande av självständighet.

– Det är de tongångar som har hörts under helgen från företrädare från den innersta kretsen kring Puigdemont och andra organisationer som har drivit frågan om självständighet. De röster som har manat till besinning i den innersta katalanska kretsen har varit få, säger Bremberg.

– De står och stirrar ner i avgrunden, frågan är om de hoppar eller inte.

Partiell självständighetsförklaring?

– Det finns en möjlighet att Puigdemont kommer med någon form av partiell självständighetsförklaring, i ett försök att tvinga Madrid till förhandlingsbordet.

I helgen påminde talespersonen för Spaniens styrande Partido Popular om vad som hände den katalanske ledaren Lluís Companys, som fängslades och sedermera avrättades efter att ha utropat självständighet 1934, och varnade för att Puigdemont skulle kunna sluta på samma sätt – i fängelse – om han utropar självständighet.

– Det är extremt hårda tongångar, som saknar motstycke i Spanien i modern tid, säger Bremberg.

– Allt som inte är ett tydligt avsteg, att Puigdemont backar från den ensidiga självständighetsförklaringen, kommer Madrid att tolka som ett uppror. Då kommer de att vidta en rad olika åtgärder. Vad vet vi inte exakt.

Oklar grundlagsartikel

En möjlig konsekvens av en eventuell självständighetsförklaring är att Madrid tillämpar artikel 155 i den spanska grundlagen, som ger regeringen möjlighet att ta kontroll över de regionala styrena.

– Den skulle helt eller delvis häva Kataloniens självstyre. Men artikeln har aldrig använts, den är väldigt kort och generellt skriven. Det är oklart vilka steg som skulle behöva tas ytterligare för att omvandla den i praktiken.

Den spanska centralregeringen har förstärkt säkerheten vid flygplatser och tågstationer i Katalonien inför parlamentsmötet, rapporterar Reuters. Polisen har också spärrat av den regionala parlamentsbyggnaden för allmänheten inför den eventuella självständighetsförklaringen.