”Som om våra politiker kommer från Mars”

Publicerad 2017-03-15

AMSTERDAM. Marijuanaröken ligger tät. Gatuflickorna står i sina fönster, upplysta av sammetsröda lampor.

Det toleranta, tillåtande Nederländerna finns fortfarande kvar.

Men när det gäller acceptansen för invandrare och det främmande har landet svängt totalt. I få länder har högerpopulismen en så stark ställning. Varför?

Det känns fullkomligt bisarrt att det som i Sverige är ett brott här i Nederländerna är en turistattraktion. Prostitutionskvarteren är till och med inringade på kartan som jag får i hotellreceptionen. Flickorna står nästan nakna i sina skyltfönster medan familjer flanerar förbi och kastar nyfikna blickar.

I kvartersbutiken runt hörnet där jag köper vatten ligger cannabismuffins och chokladkakor med cannabis bredvid vattenflaskorna.

Förr brukade Nederländerna ha samma öppna attityd till nykomlingar. De kom i tiotusental från landets gamla kolonier Surinam, Västindien och Indonesien. De kom från Bosnien och Afghanistan och snart sagt alla länder.

Nederländerna hyllade multikulturalism, var frikostigt mot de nyanlända och ställde minimala krav på integration.

”Bott här mer än tio år men ändå inte anpassat sig”

Men så kom terrordåden den 11 september 2001 i New York och långsamt började pendeln svänga. En ytterligare knuff fick den av finanskrisen 2008 för att göra fullt utslag efter terrordåden och den kraftiga flyktingströmmen i Europa 2015.

Sannolikt gjorde morden på Pim Fortuyn, Wilders föregångare som högerpopulist och islamkritiske filmaren Theo van Gogh sitt till för att minska den toleranta atmosfären.

Få av dem vi pratar med under en knapp vecka i Nederländerna hyllar längre multikulturalism. Befolkningen ser på invandrare och flyktingar med nya ögon.

– Vi har invandrare som bott här mer än tio år men ändå inte anpassat sig, säger Frits Feuler som vi träffar på ett valmöte med Geert Wilders. De som kommer hit måste anpassa sig till våra värderingar, inte tvärtom. Vi har varit alldeles för mjuka och nu får vi betala priset.

Jag drar slutsatsen att Feuler tänker rösta på Wilders men den äldre mannen lutad mot ett kravallstaket tar mig snabbt ur den villfarelsen.

– Wilders är alldeles för aggressiv. Han drar alla muslimer över en kam. Så kan man inte göra. Men vi kan inte heller fortsätta betala för stora flyktingskaror samtidigt som vi skär ner på äldrevård och social service för våra egna.

Peter Sneider håller med om att landet blivit mer intolerant mot nykomlingar.

I staden Volendam utanför Amsterdam sitter kakelläggaren Peter Sneider på en bänk i solskenet och dricker kaffe ur en smäcker porslinsmugg. Han håller med om att landet blivit mer intolerant mot nykomlingar.

– Stämningen har förändrats därför att folk ser hur invandrare gynnas medan vår egen befolkning sätts på undantag. Kan en holländare inte betala sin hyra blir han vräkt. Istället flyttar en flyktingfamilj in i hans lägenhet som får hyran betalad av staten. Sånt gör folk förbannade.

Peter betonar att han inte är rasist eller har något emot genuina flyktingar.

– Men vi har varit för naiva. Det är som om våra politiker kommer från Mars. De har ingen aning om vad som sker ute i verkligheten.

Claes de Vreese är statsvetare på Amsterdams Universitet. Vi träffar honom i hans ultramoderna tjänsterum på åttonde våningen i en stor glasbyggnad. Här finns varken bokhyllor eller böcker. Bara en dator på det annars tomma skrivbordet.

”Ingen stor förändring”

– Fram till 2002 fanns det inget politiskt parti som fångade upp populistiska strömningar, förklarar de Vreese. Samtidigt började vi få en debatt om invandring och multikulturalism. Det har skapat ett klimat där partier som Geert Wilders Frihetsparti kan frodas.

Han funderar en kort stund innan han svarar på frågan om Nederländerna fortfarande är ett tolerant samhälle.

– Befolkningens grundläggande värderingar har inte genomgått någon stor förändring. Det är inte så att alla plötsligt gjort helt om. Men Geert Wilders har haft en stor påverkan på debatten om invandring och integration tack vare att han lyckats få övriga partierna att närma sig hans ståndpunkter. Det åsikter som framförs i debatten i dag är något helt annat än de uppfattningar som hördes för 15 år sedan. Wilders har fått de övriga partierna att flytta sig högerut.

Paradoxen är att samtidigt som högerpopulisterna vunnit mark och många traditionella partier tuffat till sin invandringspolitik för att inte tappa röster, så finns det strömningar i rakt motsatt riktning.

 Jag tycker Holland är på väg i fel riktning. All den här högerpopulismen är lite skrämmande, säger Vera Bakker.

Studenten Vera Bakker, 20, röker en cigarett medan hon väntar på att det ska bli dags för hennes nästa lektion.

– Jag tycker Holland är på väg i fel riktning. All den här högerpopulismen är lite skrämmande. Vad är det som händer? Det är svårt att förstå, särskilt för unga människor. Vi är fortfarande ett tolerant land men inte inom politiken och särskilt inte när det gäller flyktingar.

Hon är inte så säker på att det som i Trumps USA handlar om en folkets revolt mot etablissemanget.

– Här har etablissemanget själv flyttat sig mycket längre högerut så det handlar nog lika mycket om rädsla på grund av terror och flyktingströmmar.

Holländarna har inte blivit rasister menar Olof Kroon, 21.

Olof Kroon, 21, har precis parkerat sin cykel i ett sinnrikt cykelställ i två våningar. Han är inte förvånad över stämningsläget inför valet i dag.

– Vad vi ser är en märklig kombination av nationalism och tolerans. Folk känner sig hotade av de snabba och våldsamma förändringarna i världen. Då är det lätt att förföras när någon som Wilders presenterar enkla men falska lösningar på problemen. Det betyder inte att holländarna blivit rasister.

ANNONS