iFåneriet tog över världen

Uppdaterad 2017-02-07 | Publicerad 2017-01-13

Steve Jobs med den första Iphonen.

För 20 år sen var Apple nära att gå i konkurs.
För tio år sen presenterade Steve Jobs mobilen som förändrade våra liv:
Iphonen.

Apple hade sedan 2004 jobbat på en smart mobil under kodnamnet M68 – i januari 2007 skulle den presenteras på Macworld Expo i San Francisco.

I stället för knappar och pekpenna skulle man använda en enda knapp och sina fingrar.

Fortfarande fungerade mobilen inte som den skulle. Använde man de olika apparna i fel ordning kraschade hela mobilen.
Iphone blev en succé direkt och tog upp kampen med dåvarande mobiljätten Nokia. På bara några få år akterseglades det finska storföretaget.
Och Ericsson, som kallade Iphone för en ”skittelefon”, såg sin andel av mobilmarknaden ätas upp tills ingenting återstod.
I dag vill få vara utan sin smartphone och släpper den sällan ur sikte.
Användarna är ett tålmodigt släkte.

De tidigare modellerna har slutat fungera när det har varit för varmt. Och för kallt. Skärmen har låst sig – till synes utan anledning. Batteritiden har varit usel, fortfarande är flera androiders batteritider bättre.
Över en miljard Iphones har sålts sedan den allra första lanseringen, meddelade Apple i somras – trots användarnas Iphonetummar och gamnackar.

Telefoni

Iphonen har på tio år i princip utrotat hemtelefonen. För något år sedan saknade vart tredje hushåll fast telefon – det hade nästan alla 2007.

Almanackan

Skulle kunna ha ersatt sin analoga dito, men faktum är att försäljningen av almenackor ökar – sju miljoner säljs varje år.

Kamera

Har till stor del ersatt den klassiska kameran. För kompaktkameran minskade försäljningen 2009-2014 till en femtedel.

Fotoalbum

Att framkalla foton för dyra pengar gör vi sällan nu, vi kan ju ha bilderna i bakfickan och titta på dem när vi vill i stället. Helt gratis.

Kalkylator

Har ersatt den enkla analoga räknemaskinen. Praktiskt för den som inte gillar matte och huvudräkning.

Aktier

Förr tittade vi på text-tv, lyssnade på radio eller såg tv:s rapportering om kursernas upp- och nedgångar. Nu kan vi följa dem i princip live.

Kartor

Då var vi tvungna att leta upp gatan i telefonkatalogen och memorerade den – eller använde en kartbok för nationellt eller internationellt bruk.

Mejl

Kramp av att skriva långa brev för hand slipper vi nu. Vid millennieskiftet skickades 3,43 miljarder analoga försändelser – 2014 endast 2,40 miljarder.

Surf

Från manuella uppslagsböcker, tidningar och rapporter surfar vi nu lätt fram de uppgifter vi söker.

Väder

Förr läste vi om vädret i Aftonbladet eller väntade på John Pohlmans prognoser i tv. Nu öppnar vi appen – och byter vistelseort efter behag.

Mediespelare

Tar musiken med dig när du går. Som 80-talets freestyle eller 90-talets cd-spelare. Svenske Daniel Ek grundade jätten Spotify som har 100 miljoner aktiva användare varje månad. AppStore genererade en vinst på drygt 180 miljarder kronor under 2016, enligt Apple.

Sms

Från korta enkla meddelanden i sms:ets gryning skickar vi nu meddelanden med eller utan emojis, bilder, videosnuttar eller gif.

Vad?

För tio år sedan presenterade Steve Jobs och Apples Iphonen. Namnet hade Jobs snott från Cisco som 1998 släppte den allra första modellen med namnet Iphone.

Hur?

Apple vill ha ett helt nytt gränssnitt, där man slapp knappar och tappa bort pekpennan – som var alternativen fram till dess.

Varför?

Efter succéerna med första Macintosh och Ipod ville Apple in på mobilmarknaden. Och visst lyckades de. I höstas släpptes Iphone 7, som fick en trögare försäljningsstart än Iphone 6.