Nationell strategi ska förebygga våld mot barn

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2021-05-04

Jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP).

En särskild utredare får i uppdrag att ta fram förslag på en långsiktig strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn.

– Vi är ett tryggt land för barn i grund och botten men här finns mycket kvar att göra, säger jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP).

Utredaren ska ta ett samlat grepp om arbetet för att förebygga och bekämpa våld mot barn. Utredningen, som bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna, ska ta fram förslag till mål för arbetet på lång sikt, men också identifiera brister i dagens arbete och föreslå möjliga åtgärder.

– Det kan handla både om satsningar och uppdrag, men också att peka på vilka förändringar som behövs i lagstiftningen, säger Märta Stenevi.

Kommande tio år

Förslagen på strategi ska möjliggöra "en samlad inriktning för arbetet med att förebygga och bekämpa våld mot barn under de kommande tio åren", enligt regeringen.

– Att sätta ett tidsperspektiv på tio år innebär att vi kan jobba systematiskt under lite längre tid. Jag tror det är viktigt för att att få ett gediget och grundat arbete, så det inte blir snabba ryck och förändringar fram och tillbaka.

Särskild utredare blir Fredrik Malmberg, generaldirektör för Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) och tidigare barnombudsman mellan 2008 och 2017.

Malmberg ska föreslå åtgärder inom fem olika områden. Det gäller bland annat hur myndigheter och organisationer samverkar, det förebyggande arbetet mot våld mot barn samt brottmålsprocessen för barn som upplevt våld.

Alla typer av våld

– Utredningen ska titta på våld mot barn brett, alla typer av våld och alla barn, men särskilt på barn som redan är i utsatta situationer, säger Stenevi.

Det kan handla om barn som befinner sig i socioekonomiskt utsatta situationer eller som lever under hedersrelaterat våld och förtryck, säger hon som exempel.

– Det jag tycker är viktigt med det här är just att man tar ett samlat grepp så vi inte jobbar i massa olika spår. Det är ett brett uppdrag och det är viktigt för att det ska bli systematik och effektivitet i arbetet, säger Märta Stenevi.

Uppdraget ska redovisas senast 31 maj nästa år.

Följ ämnen i artikeln