Tegnell om tredje vågen – tror på vändning i maj

Folkhälsomyndigheten: Avgörande vecka för pandemin

Uppdaterad 2021-05-09 | Publicerad 2021-04-22

Den här veckan skulle smittspridningen börja vända nedåt, enligt Folkhälsomyndighetens scenario.

Men i stället ökar både smittspridningen och antalet inlagda på sjukhus i många regioner.

– Följer vi inte rekommendationerna är risken att vi ser en fortsatt ökning, säger Anders Tegnell.

Smittspridningen är fortsatt hög på många håll i landet och i flera regioner vittnar man om en extrem belastning på covidvården. Ett exempel är Sörmland där man planerar för en upptrappning av sjukvården, framför allt på iva, och larmar om att tredje vågen nu passerat den andra vågen i antalet inlagda på sjukhus.

Region Uppsala hade under onsdagen nått ”maxtaket för sin kapacitet” och beskriver läget som det värsta under hela pandemin. Patienter skickas nu till andra län för vård.

Anders Tegnell tror på en vänding i maj.

”Inget naturfenomen”

Både regeringen, Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten vädjar nu till människor att följa gällande restriktioner för att stoppa smittspridningen. Under en pressträff sa socialminister Lena Hallengren (S) att regeringen kan fatta beslut om nya restriktioner ifall nuvarande inte följs.

– Nu måste du, jag och alla andra ta nya tag för att följa restriktionerna.

Huruvida det läge vi befinner oss i nu är toppen av den tredje vågen beror till stor del på hur pass väl människor följer rekommendationer och restriktioner nu.

– Man måste komma ihåg att det här är inget naturfenomen som inte påverkas av externa faktorer. Följer vi inte rekommendationerna är risken att vi ser en fortsatt ökning, säger Anders Tegnell.

Du säger att vi är inne i en avgörande vecka för pandemin. Kan du utveckla det?

– Den är avgörande inför de scenarior som vi tog fram för några månader sedan. Det här var den vecka när det kunde börja vika nedåt, men det beror helt och hållet på att vi inte blir ännu oförsiktigare nu, att vi håller avstånd och håller oss hemma så mycket som möjligt.

Han tillägger:

– Den här smittspridningen är helt och hållet beroende av att två personer träffas under en period och när det är vanligt, som det uppenbarligen är nu, så får man en smittspridning. Vi har sett det i Sverige och alla europeiska länder. Vi följer samma mönster som dem.

Det låter som att det här beror på att människor är pandemitrötta och inte följer restriktionerna. Tittar ni på att införa några ytterligare restriktioner med tanke på det?

– Nej, de restriktioner vi har på plats nu är de absolut viktigaste för att stoppa smittspridningen. Det som behövs nu är att vi följer de råd och rekommendationer som finns. Det är att hålla sig borta från arbetsplatsen och stanna hemma när man är sjuk.

Kan du säga några peppande ord till människor för att orka hålla ut lite till så att vi tar oss ur det här så snart som möjligt?

– Det handlar om att vi har sprungit ett maraton. Vi har kämpat med det här i mer än ett år och det vore väldigt tråkigt om vi snubblade när vi nu kan se mållinjen framför oss – när så pass många kommer att börja bli vaccinerade och vi kan få kontroll på pandemin, säger statsepidemiologen.

– Det vore tråkigt att snubbla nu och få stora skador på samhälle och sjukvård när en liten tid till med att hålla avstånd skulle göra så stor skillnad.

Hur lång är den tiden ungefär?

– Framåt mitten på maj så är vi definitivt där.

PODD Dubbelmutationen

Aftonbladet Daily med Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen