Thunbergs hårda klimatkritik: "Vakna upp"

Klara Stefansson/TT

Publicerad 2020-10-24

Klimataktivisten Greta Thunberg i en manifestation med Fridays for future. Thunberg är starkt kritisk till EU-parlamentets godkännande av en ny jordbruksreform. Arkivbild.

Efter EU-parlamentets godkännande av en ny jordbruksreform – nu får både politiker och journalister hård kritik av Greta Thunberg och flera andra klimataktivister.

Fredagens omröstning om EU:s gemensamma jordbruks- och landstingspolitik ledde till protester från miljörörelsen. En av dem som är starkt kritisk till förslaget som nu antagits – flera tusen miljarder kronor till jordbruket – är den svenska klimataktivisten Greta Thunberg.

"Om våra ledare skulle anta den här versionen av CAP (Common Agricultural Policy), så har vi ingen chans att nå målen i Parisavtalet. Vi kräver att våra politiker håller vad de lovar och sluta motsäga sina förmodade ambitioner med denna destruktiva politik som inte har någon plats i vår framtid", skriver Greta Thunberg och flera klimataktivister i ett blogginlägg på Thunbergs hemsida.

Kritiken bottnar i att inte mer än 20 procent av jordbruksbudgeten är tänkt att gå till klimatfrågor, kritik som samlats under hashtaggen #VoteThisCAPdown.

Att förslaget fick ja i EU-parlamentet möjliggjordes inte bara av lobbyister, menar klimataktivisterna:

"Även av nyhetsredaktörer och medieplattformar som har misslyckats med att göra sitt jobb – att informera medborgarna om viktiga händelser som berör dem."

Medierna ombeds att "vakna upp" – och i större utsträckning ifrågasätta politiska förslag, för att inte mista förtroendet hos de unga.

Nu väntar kompromissförhandlingar om jordbruksreformen i ministerrådet.