Tre åtalas för ett halvt ton sprängmedel

Micke Larsson/TT

Publicerad 2021-03-04

Tre män åtalas vid Eksjö tingsrätt efter två stora beslag av sprängämnen på olika platser i Småland i höstas. Arkivbild.

En man i 60-årsåldern ville lämna in stora mängder sprängmedel till polisen under en vapenamnesti för två år sedan, men nekades eftersom han bedömdes vara företagare. Nu ingår ett halvt ton av sprängmedlen i ett åtal mot tre män i Småland.

De tre männen åtalas för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Företagaren åtalas däremot inte.

– I början av oktober 2020 inkom ett tips till polisen om att det fanns en stor mängd sprängmedel på en plats strax utanför Eksjö, säger senioråklagare Jessica Andersson på en presskonferens.

På den utpekade platsen hittades sprängkapslar och 434 kilo sprängmedel.

– En oerhört stor mängd, påpekar Jessica Andersson.

En 25-årig man, som bodde tillfälligt på platsen där sprängmedlet hittades, greps samma dag.

Farlig transport

Polisen hade även fått veta att sprängmedel levererats till en plats i Gnosjö kommun.

Kort därefter påträffades också ett vapen, två apterade sprängladdningar, sprängkapslar och 92 kilo sprängmedel i en 40-årig mans bostad i Gnosjö. Sprängmedlet var av samma sort som det polisen hittat i Eksjö.

Enligt åklagarna har mer än 160 kilo sprängmedel fraktats från Eksjö till Gnosjö, bland annat genom tätbebyggt område. Det kunde ha lett till en katastrof, till exempel vid en trafikolycka.

Omkring 70 kilo sprängmedel har inte kunnat spåras.

Oklara planer

Den 40-årige mannen uppges ha kopplingar till organiserad brottslighet. Men utredarna har inte hittat några tydliga planer på hur sprängmedlet skulle användas.

Den stora mängden explosiva varor utanför Eksjö var inte nya för polisen. Tidigt 2019 försökte en man i 60-årsåldern lämna dem till polisen under en vapenamnesti. Men polisen sade nej, eftersom han bedömdes vara näringsidkare.

Polisen har som policy att inte ta emot sprängmedel från näringsidkare under en vapenamnesti.

– Tanken är givetvis att inte polisen ska vara nån återvinningscentral, så att vi åker ut och hämtar gammalt sprängmedel från företag, säger Rickard Finndahl, gruppchef för polisens enhet mot grova brott i det aktuella området.

Saknade tillstånd

Senare visade det sig att mannen i 60-årsåldern inte haft tillstånd att inneha sprängmedlen. Han har varit misstänkt i utredningen, men befinner sig utomlands och har inte kunnat förhöras.

Förra sommaren tipsade den nu åtalade 25-åringen en polisman om den stora mängden sprängmedel. Det ledde inte till någon åtgärd.

Polisen har granskat sitt eget agerande, både under vapenamnestin och vid 25-åringens tips, men inte funnit något fel. Besluten som polisen tog anses ha varit rimliga med hänsyn till den information man hade.

Sprängmedlen bedöms vara tillverkade omkring år 2000. Ursprunget har inte kunnat spåras.

Enligt åklagarna nekar de åtalade i stora drag till anklagelserna.

Följ ämnen i artikeln