Nya protester i Myanmar efter blodig onsdag

TT-AFP

Publicerad 2021-03-04

Demonstranter i Rangoon, Myanmar, under onsdagens protester.

Myanmars demokratirörelse trotsar juntans brutala våld och ger sig ut på gatorna igen, dagen efter det att militären skjutit skarpt in i folkmassor och minst 38 personer dödats.

Både i landets största stad Rangoon och den andra staden Mandalay har demonstranter samlats för att protestera mot militärstyret, som genom en kupp i början av februari gjorde slut på ett årtionde av stapplande demokrati.

I det restaurang- och bartäta området San Chaung i miljonstaden Rangoon, där demonstrationer hållits nästan dagligen de senaste veckorna, har människor byggt barrikader av gamla däck, tegelstenar, sandsäckar, bambu och taggtråd.

"Plikt att göra motstånd"

På marken har bilder av juntaledaren Min Aung Hlaing tejpats upp för att hindra säkerhetsstyrkornas framfart, då poliser och soldater antas vilja undvika att trampa på honom.

– Gårdagen var fasansfull, ett förödande bevis på att militären i Myanmar inte har förändrats sedan 1962, säger aktivisten Thinzar Shunlei Yi, syftande på startpunkten för juntastyret.

– Nu är det vår plikt att göra motstånd, fortsätter hon.

En matförsäljare tror att även torsdagen kan bli våldsam.

– Från halv tio-tiden kommer det att vara farligt här. De skjuter på gatorna.

Skotthål i huvudet

Under onsdagen spreds flera bilder från händelserna i Myanmar på nätet, bland annat föreställande blodiga kroppar med skotthål i huvudet. Omvärlden har i skarpa ordalag fördömt våldet mot demonstranterna, som USA:s utrikesdepartement har kallat frånstötande och Frankrikes president Emmanuel Macron krävt ett omedelbart slut på.

Fler än 50 personer har enligt FN dödats sedan militärens maktövertagande den 1 februari, då den folkvalda ledaren Aung San Suu Kyi och ett stort antal andra civila politiker sattes i husarrest.