Världens dödligaste våg av corona sveper genom Ungern

Uppdaterad 2021-04-02 | Publicerad 2021-03-28

Ungern är jordens dödligaste land vad gäller covid-19 just nu – trots att man godkänt fler vaccin än något grannland.

Världens största våg av smittfall sveper genom Centraleuropa.

– Vi genomlever de svåraste veckorna i pandemin, säger premiärminister Victor Orban, rapporterar Bloomberg.

Ungern har registrerat över 1 658 dödsfall den senaste veckan. Det motsvarar drygt 172 personer per miljon invånare.

I går registrerades det högsta antalet döda, 275, och nya smittfall, 9 253, sedan pandemins utbrott, trots att man godkänt både det ryska vaccinet Sputnik V och kinesiska Sinopharm – vilket EU:s läkemedelsmyndighet inte gjort.

Ungerns premiärministern Victor Orban.

”Tas inte på allvar”

Samtidigt kortar Ungern utegångsförbudet, och några dagar efter påsk kommer affärer att få öppna upp mot läkares avrådan.

– En stor del av allmänheten och beslutsfattare förstår inte hur allvarligt det här, sade intensivvårdsspecialisten Tamas Sved till HVG news.

Nio av de tio länder med högst dödsfall i världen ligger i samma område just nu: Med Ungern, Tjeckien och Bosnien i topp tre, enligt Bloomberg.

Områden som länge förskonats från coronasmittan.

En kvinna vaccineras med ryska vaccinet Sputnik V på ett sjukhus i Bekescsaba, Ungern.

Firade farväl till covid-19

Strax innan smittspridningen drog i gång i höstas firade Tjeckien”farväl till covid” på en bro i Prag, vilket Aftonbladet tidigare skrivit om. Sedan dess har dödstalen skjutit i höjden.

Polen utlyste nyligen restriktioner de kommande två veckorna för att minska smittspridningen, efter att ha registrerat ökad smittspridning och ett rekordhögt antal nya smittfall den senaste veckan, 179 722.

Enligt AP begränsas bland annat antalet besökare i kyrkor, och skolor, biografer och gallerior stängdes ner igen efter att ha öppnat upp i februari.

– Vi är ett steg från att passera gränsen till att inte kunna vårda våra medborgare. Vi kommer att göra allt för att undvika det, sade Polens premiärminister Mateusz Morawiecki.

Långsam vaccinering

Polska myndigheter menar att det framför allt är och den brittiska virusmutationen av coronaviruset och ökad testning som ligger bakom de ökande smittspridningstalen. 

Likt Ungerns premiärminister lyfter Polen vaccineringen som vägen ut ur pandemin – även om vaccineringen i flera av de centraleuropeiska länderna går långsamt.

– Polen är i det svåraste pandemiläget på tretton månader, sade Polens premiärminister Mateusz Morawiecki.