Så har kungafamiljen levt under pandemin

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Påskfirande utan familjen, arbete i vården och isolering på ett slott utanför Flen med svägerskan.

2020 har varit ett annorlunda år för oss alla – även för den svenska kungafamiljen.

Den 25 mars, drygt två veckor efter att coronautbrottet klassats som en pandemi, flyttade kung Carl Gustaf, 74, och drottning Silvia, 76, till Stenhammars slott utanför Flen. Under större delen av pandemin har kungaparet, som på grund av sin ålder tillhör riskgrupp, sedan hållit sig isolerade på slottet.

De har ställt in statsbesök och skött andra uppdrag på videolänk från sitt arbetsrum. En granne har handlat åt dem.

Men kungaparet har också fått mer tid till att njuta av annat än jobb. Kungen och drottningen har gått promenader med sin hund, den bayerska viltspårhunden Brandie. Under en tid hade de också sällskap av kungens syster, prinsessan Birgitta, på slottet.

– Jag har haft möjlighet att läsa böcker och vi har precis börjat ett projekt, där vi håller på och renoverar en gammal gjutjärnssoffa. Den ska målas, berättade han för DN i slutet av mars.

Kungafamiljens digitala påskfirande.
Foto: Kungliga Hovstaterna
Kungafamiljens digitala påskfirande.

Kungaparet har hållit sig avskilda från sina barn och barnbarn, även under högtider. Under påsken fick svenska folket ta del av kungafamiljens digitala påskfirande.

– Jag är jätteglad att se er! Vad fint, det här ska vi göra oftare, sa drottning Silvia då.

Men drottningen har också berättat att isoleringen och nedtrappningen i arbete fått henne att känna sig äldre.

Födelsedagsfirandet ställdes in

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har också trappat ner ordentligt på sina offentliga framträdanden. Många möten och utlandsresor har ställts in eller blivit digitala och de har enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer jobbat hemifrån Haga Slott.

Victoria firade sin 43:e födelsedag på kungafamiljens sommarresidens Solliden på Öland som vanligt men det blev ett mindre firande än vad kronprinsessan är van vid. Kungafamiljen var samlad, förutom prinsessan Madeleine och hennes familj som inte kunde resa till Sverige då på grund av reserestriktionerna.

Gratulationerna från allmänheten ställdes in och bara ett fåtal fick vara med på den traditionsenliga konserten.

Foto: SARA FRIBERG, KUNGL. HOVST
Familjens nya tillskott verkar ha fått ett kungligt mottagande.

Familjen har, precis som många andra under pandemin, skaffat hund. I juli visade de lyckligt upp den lilla blandrashunden Rio.

Under hösten har Victoria och Daniel återgått till att göra vissa fysiska framträdanden. Bland annat har de tagit emot olika statsråd och besökt sjukhus och regioner.

Började jobba i vården

Men medan de flesta familjemedlemmar hållit sig hemma, väckte prinsessan Sofia stor uppmärksamhet i våras när hon gick ut med att hon skulle börja jobba på Sophiahemmet i Stockholm. Där har hon jobbat deltid med att bland annat ge omsorg till patienter och sköta städning.

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Sofia gick en sjukvårdsutbildning på Sophiahemmet.

”Att i denna svåra tid få möjlighet att hjälpa till är oerhört givande. Tack!”, har hon själv skrivit på Instagram.

Som många andra svenskar tillbringade prinsparet semestern hemma i Sverige med barnen Gabriel, 3, och Alexander, 4. Nyfikna kunde följa deras hemester och tips på svenska smultronställen på deras gemensamma konto på Instagram.

Under hösten har prinsparet varit aktiva. De har gjort sjukhusbesök och varit i Värmland för att uppmärksamma samhällsaktörer för deras arbete under coronapandemin. Prinsen har också delat ut ”Prins Carl Philips racingpokal” i Eskilstuna och suttit med i juryn för ”Årets kock”.

Fast i coronadrabbade Florida

Prinsessan Madeleine med familj har suttit fast i sitt hem i Florida på grund av de reserestriktioner som råder under pandemin. Madeleine har skött sina uppdrag för Childhood Foundation hemifrån.

Den amerikanska delstaten har drabbats hårt av coronautbrottet. Miami-Dade county, där prinsessan, maken Chris O´Neill och barnen Leonore, Nicolas och Adrienne bor, tillhör de värst drabbade områdena.

Bröt isoleringen i september

I mitten av september meddelade hovet att kungaparet bröt sin isolering på Stenhammar och flyttade tillbaka till Drottningholm.

Under hösten tog kungen initiativ till en besöksturné till landets 21 regioner för att stötta samhällsaktörer och coronadrabbade. Kungaparet, kronprinsessparet och prinsparet hann med fyra besök innan turnén ställdes in på grund av den andra coronavågen.

Nyligen meddelade kungaparet att de återigen kommer att sköta sina uppdrag på distans. Det inkluderar även årets Nobelfest som i år ska hållas digitalt.

– Vi måste alla ta vårt ansvar och fortsätta de gemensamma insatserna och ansträngningarna för att stoppa smittspridningen. Håll i. Håll ut!”, sa kungen i ett tv-framträdande den 17 november.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Publicerad:

LÄS VIDARE