Varning för ishalka – och gräsbränder

Fredrik Lilja/TT

Publicerad 2021-02-24

Underkylt regn gör att det är risk för ishalka i norra Sverige. Arkivbild.

Ett nederbördsområdet med underkylt regn gör att SMHI varnar för plötslig ishalka i norra Sverige.

Men längst i söder är det så torrt att en varning utfärdats för gräsbränder.

– Vi har ett snöfallsområde som rör sig över norra Norrland. Och i bakkanten på det här snöfallet så övergår det alltmer till regn, då det är mildare luft som trycker på. Och i den här övergången mellan snö och regn kan även underkylt regn förekomma, vilket gör att det kan bli väldigt halt på vägarna, säger Moa Hallberg, jourhavande meteorolog på SMHI.

En klass 1-varning för plötslig ishalka har från och med onsdagseftermiddagen utfärdats för Norrbottens läns inland och kustland, samt för Västerbottens läns inland och kustland.

– I Västerbotten drar nederbörden bort under kvällen och i Norrbotten sent i natt. Men det kan fortsätta vara halt även under morgonen ner mot Västerbotten, säger Moa Hallberg.

Torka i söder

Även i södra Sverige kan vädret orsaka problem. Men här handlar det om torka. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för gräsbränder i Skåne, Blekinge och Kalmar län.

TT: Brukar det inte vara fuktigt när snön har smält?

– Ja, men det är fjolårsgräset som blir väldigt torrt väldigt snabbt. Det är varmt nere i söder och även en del sol i Skåne. Fjolårsgräset torkar och är då lättantändligt. Men för att det skulle bli en skogsbrand eller liknande krävs det att det är torrt under en längre tid, säger Moa Hallberg och fortsätter:

– Just den här varningen gäller under onsdagseftermiddagen, men sedan kollar vi på det varje dag och utfärdar nya om det skulle behövas. Risken för gräsbränder brukar uppstå under eftermiddagarna då solen lyser.

Håller i sig

Det milda vädret ser sedan ut att hålla i sig över helgen.

– Det är plusgrader hela vägen upp till norra Norrland. Det är väldigt milt. Det blir en hel del moln och dimma över Svealand på torsdagen. Och tittar vi framåt fredag ser det ut som att det blir en hel del sol, men lite småblåsigt, på många håll i landet. På lördag passerar ett nederbördsområde över Norrland med snö som övergår till regn. Men söderut kan det bli en del sol, säger Moa Hallberg.