Självmorden – ”en tyst pandemi”

Uppdaterad 2020-09-11 | Publicerad 2020-09-10

Genrebild.

Torsdagen den 10 september är det den internationella suicidpreventiva dagen.

Varje år tar omkring 200 personer sitt liv i Skåne.

– Skåne har relativt många självmord i jämförelse med andra län, säger Jeanette Heilmann, Suicide Zeros regionansvarige område syd.

Varje år tar omkring 200 personer sitt liv i Skåne. 2019 skedde 159 så kallade ”säkra” självmord, där det är tydligt att personen hade för avsikt att avsluta sitt liv. Sedan tillkommer 54 dödsfall där man misstänker att skadan var avsiktlig.

Frivilligorganisationen Suicide Zero utgår från Nationellt Centrum för Suicidforskning och Preventions siffror, som räknar in både så kallade säkra och osäkra självmord. Då blir siffran i Skåne 213 självmord år 2019.

– Skåne har relativt många självmord i jämförelse med andra län, säger Jeanette Heilmann, Suicide Zeros regionansvarige område syd.

– Men i Skåne finns det också många goda krafter för att jobba nära varandra för att förebygga psykisk ohälsa och självmord, så jag har goda förhoppningar om att vi kommer att göra skillnad – och det vet jag att vi gör redan, avslutar Jeanette Heilmann 

Enligt Jeanette Heilmann kan man se det stora antalet självmord som sker i världen årligen som en tyst pandemi.

– 2019 dog det cirka 800 000 människor i självmord i världen. Coronapandemin har idag dödat 900 000 i världen, så det vi kan säga är att vi har en tyst pandemi med självmorden i världen som pågår varje år, säger Jeanette Heilmann.

Ljuständning i Svinninge utanför Åkersberga ett tidigare år.

Den 10 september är det internationella suicidpreventiva dagen, då man enligt tradition tänder ljus för de som tog sitt liv förra året. Även i år genomför organisationer såsom Suicide Zero ljuständningar, men de blir till stor del digitala på grund av coronapandemin. 

För att uppmärksamma dagen höll Region Skåne tillsammans med Suicide Zero och andra organisationer som jobbar med suicidprevention ett webbseminarium för företagsledare och hr-specialister i Skåne. Här låg fokus på hur man som chef och ledare kan jobba för att förhindra suicid och hur man ska stötta personer som påverkats av suicid i sin omgivning.

– Ämnet var hur en chef och ledare kan bidra till suicidprevention.

Detta gjorde Region Skåne tillsammans med organisationerna Mind och Suicide Zero, stiftelsen Understand och företaget Ethos.

Viktigt att lyssna

– De är ett företag som utbildar chefer och medarbetare i psykisk hälsa, Mental Health First Aid, vilket gör att man blir tryggare i att våga gå in i den här typen av samtal som vi kan uppfatta som jobbiga. Också för att träna på att lyssna, för det är väl en av de svåra sakerna. Vi behöver inte ha alla lösningar men att vara medmänniska och lyssna är liksom budskapet i den här MHFA-utbildningen, säger Roy Brander.

Han är samordnare för regionens suicidprevention och säger att man bland annat jobbar med skolbaserade program för att få upp samtalet om psykisk ohälsa i skolorna. Man har även samverkan inom olika delar av regionen och mellan olika kommuner.

– Vi jobbar mycket med att sprida kunskap och att våga fråga, där har Suicide Zero ett jättebra paket på gång med digitalisering av deras utbildning, jag tror att det är jättevärdefullt att vi alla tar lite tid och lär oss mer om på vilket sätt vi kan bidra, säger Roy Brander.

Region Skånes logotyp.

Eftersom statistiken förs årsvis är det ännu oklart om antalet självmord och självmordsförsök ökat i Skåne under pandemin. Dock menar Roy Brander att man fått vissa signaler om detta.

– Det vi har hört är att polisen uppfattar att de har fler utryckningar där det är ett självskapade, suicidförsök eller ett suicid jämfört med vad de upplever är normalt, så det är en hörsägen kan man säga som polisen delat med oss, säger Roy Brander.

Även Jeanette Heilmann på Suicide Zero får signaler om att den psykiska ohälsan ökar.

– Vi jobbar nära våra systerorganisationer, Mind, och SPES och även Bris, som har telefonlinjer och stödlinjer. Dessa organisationer ser ju en ökning av inkommande samtal i alla åldersgrupper, så det finns definitivt ett behov av att prata och få stöd för att man bär på självmordstankar, säger Jeanette Heilmann.

Jeanette Heilmann, regionansvarig Syd på Suicide Zero.

Organisationen Suicide Zero jobbar med suicidprevention, bland annat genom att försöka höja kunskapsnivån inom psykisk ohälsa.

Suicide Zero håller utbildningar, såsom den utbildning som Roy Brander nämner och som heter ”Våga fråga”.

– Den är till för att få stöd i hur man ska våga fråga någon i sin omgivning som mår dåligt, säger Jeanette Heilmann.

I och med coronapandemin har denna utbildning ställts om till en digital föreläsning, och man utvecklar nu en digital form av utbildningen. 

– Vårt mantra är att våga fråga. För en person som går med självmordstankar upptar de här tankarna hela ens väsen. Får man då den här frågan, ”har du tankar på att avsluta ditt liv” – eller ”hur mår du egentligen” – då känner sig personen sedd och det blir en öppning för att sätta ord på den psykiska smärtan som den personen har, säger Jeanette Heilmann.

– Vi försöker också påverka beslutsfattare, politiker, allmänhet. Vi jobbar mycket riktat till kommunerna och vill se att kommunerna klubbar igenom en handlingsplan för att arbeta brett med att förebygga självmord. 

Ungdom i klassrum. Genrebild.

”Förebyggande att rusta barn och unga”

Suicide Zero har även riktat information till barn och unga, bland annat genom att skicka ut boken ”Livsviktiga snack” till föräldrar som har 9-åringar hemma. 

– Barn i den åldern visar sig mottagliga för att prata om existentiella frågor, man kan börja prata om hur det är och träna barnen i att sätta ord på tankar och känslor. Det är ett sätt att jobba förebyggande, att rusta barn och unga.