Livmoderhalscancer snart utrotat i Skåne

Publicerad 2020-09-30

 Kvinna undersöks av gynekolog, cellprov för livmoderhalscancer. Arkivbild.

Tack vare att många skånska kvinnor vaccinerat sig mot HPV och går på cellprovstider har antalet fall av livmoderhalscancer minskat markant i regionen.

Det skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.

– År 2025-26 kommer nog livmoderhalscancer att vara i stort sett försvunnet bland de unga, säger Christer Borgfeldt, överläkare vid Regionalt Cancercentrum Syd.

Cellförändringar som leder till livmoderhalscancer kan upptäckas redan i ett tidigt stadium genom cellprov. I Skåne kallas kvinnor till cellprov första gången när de fyllt 23 år, och tanken är att man ska gå på de cellprovstider som man blir kallad till med några års mellanrum fram till 70 års ålder. Kvinnor mellan 23–49 år kallas vart tredje år, mellan 50–70 kallas man vart femte år.

Enligt Regionalt Cancercentrum Syds årsrapport från 2019 har andelen skånska kvinnor som faktiskt går på sina kontroller för cellförändringar ökat, och ligger nu på 83,5 procent.

Region Skånes logotyp utanför Koncernkontoret i Dockan i Malmö.

– År 2025-26 kommer nog livmoderhalscancer att vara i stort sett försvunnet bland de unga, säger Christer Borgfeldt, överläkare och processledare cervixcancerprevention vid Regionalt Cancercentrum Syd i ett pressmeddelande.

Sedan 2012 vaccineras tjejer i årskurs 5 mot HPV, humant papillomt virus, som är det virus som orsakar 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer.

2018 fick 74 kvinnor i Skåne diagnosen livmoderhalscancer, och totalt 540 kvinnor fick diagnosen i landet. Hög vaccinationsgrad i kombination med att många går på sina provtagningstider gör dock att man nu ser det som en möjlighet att inga nya fall av livmoderhalscancer rapporteras i regionen om några år.

Pandemin har dock gjort att många missat sina tider och fortfarande finns det de som inte går på sina provtagningstider. En fokusgrupp är kvinnor i socialt utsatta områden, där andelen kvinnor som går på sina tider är relativt låg.

Följ ämnen i artikeln