Uppgift: Johnson utser brexitvänlig BBC-topp

TT-Reuters

Publicerad 2020-09-27

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vill se en brexitvänlig person i tv- och radiobolaget BBC:s styrelse, enligt brittiska medier. Arkivbild.

Den brittiske premiärministern Boris Johnson vill tillsätta två brexitvänliga personer, som båda är djupt kritiska till mediebolaget BBC:s rapportering, på viktiga medieposter i Storbritannien.

En av dessa vill Johnson utse till ordförande för det stora public servicebolaget, rapporterar The Times och hänvisar till källor nära premiärministern.

Enligt tidningen har Johnson frågat Charles Moore, som tidigare bland annat har varit chefredaktör för den konservativa dagstidningen The Daily Telegraph, om han kan tänka sig bli styrelseordförande för BBC.

Den brittiske premiärministern ska också ha frågat Paul Darce, som bland annat har varit chefredaktör för högertabloiden Daily Mail, om han vill bli styrelseordförande för den brittiska mediemyndigheten Ofcom.

Både Moore och Darce har tidigare anklagat BBC för att ha en vänstervriden agenda i sin nyhetsrapportering och för att ha tänjt på gränserna för sitt uppdrag att tillhandahålla public service till medborgarna. I hög grad har detta gällt Storbritanniens beslut att efter en folkomröstning 2016 lämna EU, allmänt kallat brexit.

BBC tillbakavisar kritiken.