Demensförbundet: Äldreboenden hittar på egna besöksförbud

”Det är värre än fängelse”

Publicerad 2020-10-08

Besöksrum där du inte får fika. Besökstider. Max 45 minuter per besök.

Restriktioner på äldreboenden lever kvar – trots att förbudet hävts.

– Det finns inte stöd i lagen att förbjuda privata besök i bostäderna, säger Carina Lindegren, vice ordförande i Demensförbundet.

Den 1 oktober hävdes besökförbudet på äldreboendena. Men flera äldreboenden har infört nya restriktioner. Och det handlar om boenden i hela landet.

– En man blev mött i dörren och fick beskedet ”Vi tar inte emot besök efter klockan 18 här”. Han hade kört i tre mil för att besöka sin fru och se på tv med henne. Nu tvingades han vända hem igen.

Det säger Carina Lindegren, vice ordförande i Demensförbundet, en anhörigorganisation för demenssjuka och deras anhöriga.

Telefonen har gått varm på förbundet den senaste veckan. Mängder av förtvivlade, frustrerade anhöriga har hört av sig och vill ha hjälp att träffa sina anhöriga.

– Det är det värsta, boendena hittar ju på egna regler. Det handlar om allt från nya besöksrum där man inte får dricka gemensamt kaffe, man sätter besökstider och när 45 minuter har gått kommer personal och knackar på dörren och säger att ”nu måste du bege dig hem för besökstiden är slut”. Det är kränkande för de här familjerna, säger Carina Lindegren.

Carina Lindegren, vice ordförande i Demensförbundet.

I vissa kommuner har man på eget bevåg förlängt besöksförbudet.

– En anhörig polisanmälde ett äldreboende för tjänstefel och fick rätt.

Carina Lindegren är medveten om att coronasmittan ökar igen och menar att det går att vädja om försiktighet så att viruset inte kommer in på boenden via de anhöriga. Att sätta nya förbud menar hon skapar ännu fler problem:

– Det är värre än ett fängelse med besöksrum, personal som sitter med för att man ska se att avstånden hålls, att man sätter besökstider och tidsbegränsar besök till 45 minuter. Folk tvingas ringa och anmäla, ”Nu kommer jag till mamma till klockan två”. Då svarar de ”Ja, vi får se om det finns möjlighet, så kanske du får komma”.

– Det här är kränkande.

Demensförbundets vice ordförande berättar även om en man som känt sig uttittad av personalen när han drog över besökstiden på 45 minuter, en dotter som inte fick låta mamman klippa håret, en annan dotter som inte fick äta sina nybakade bullar med mamman på Kanelbullens dag.

– De här restriktionerna som finns kanske måste följas under en lång tid framöver. Men att inte tillåta en person som bor i en privat lägenhet på kommunens boende att ta emot sina anhöriga, det är ju rent svammel att det skulle kunna bidra till ökad smittspridning, säger Carina Lindegren.