Nyheter

Etiopien skjuter upp valet i juni

Av: 

TT

Valet i Etiopien i juni skjuts upp på obestämd tid. Bilden är från valet 2015 i huvudstaden Addis Abeba. Arkivbild.

Foto: Mulugeata Ayene/AP/TT

NYHETER

Det kommer inte bli möjligt att hålla val den 5 juni i Etiopien, meddelar ordföranden för det afrikanska landets valkommission på lördagen.

Något nytt datum för valen till det nationella parlamentet och till regionsparlamenten meddelas inte, och det skäl som anges är tilltagande logistiska svårigheter.

– Valet kommer inte att äga rum den 5 juni, vi kan inte säga något (nytt) datum eftersom kommissionen måste gå igenom synpunkter från partierna, säger ordföranden Birutkan Mideksa.

Hon säger att det bland annat handlar om registrering av väljare, utbildning av valpersonal, tryckning och distribution av valsedlar.

Oppositionen redan kritisk

– I praktiken är det omöjligt att leverera allt detta till det ursprungliga datumet, säger hon och tillägger att man kommer att ta hänsyn till den kommande regnperioden – som infaller mellan juni och september – när ett nytt valdatum ska spikas.

Att nationen med cirka 110 miljoner invånare hade planerat att genomföra valet juni trots återkommande sammandrabbningar i Tigray-regionen har inte väckt kritik, och delar av oppositionen har tidigare förklarat att man inte avser delta.

Tidigare under dagen meddelade också den etiopiska armén att man slagit ut en styrka på drygt 300 man, enligt uppgifter från medlemmar i det tidigare styrande partiet i Tigray-regionen som försökt ta sig in i landet från grannlandet Sudan.

Tigray-offensiv

– Vissa av dem dukade under av törst på vägen, en del togs till fånga, och de som vägrade ge sig slogs ut av armén, sade general Tesfaye Ayalew.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed beordrade en offensiv mot Tigray i november i fjol efter anklagelser om att det etiopiska partiet Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF), som styrde delstaten, attackerat arméförläggningar. Sedan dess har striderna fortsatt, och vittnesmål om massakrer, övergrepp och urskillningslöst dödande har kommit från regionen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jubileumsvecka hos Lyko - upp till 25 % på nästan allt!

Lyko

Publisert: