Politiker: Stäng gränsen mot Danmark

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2020-12-21

"Stäng gränsen mot Danmark", skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på Facebook. Arkivbild.

Flera politiker vill att regeringen nu vidtar åtgärder mot Danmark som rapporterat enstaka fall av den nya mutationen av coronaviruset som Storbritannien larmat om.

"Stäng gränsen mot Danmark", skriver M-ledaren Ulf Kristersson.

Den nya mutationen av coronaviruset som har fått spridning i Storbritannien uppges vara uppemot 70 procent mer smittsam än tidigare varianter, och under måndagen väntar regeringen fatta beslut om inreseförbud från landet.

Men nu efterfrågar även flera politiker åtgärder mot Danmark, som rapporterat enstaka fall av den nya virusmutationen.

Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Skåne, kräver i en intervju med HD och Sydsvenskan att regeringen stänger gränsen mot Danmark.

– Vi har redan 500 patienter som vårdas på skånska sjukhus med covid-19. Vi måste göra allt för att minska belastningen på sjukvården.

– Jag tycker vi ska göra denna åtgärd och att den ska gälla till 13 januari som är det datum de övriga allmänna rekommendationerna är satta till, säger Carl Johan Sonesson.

Även Moderatledaren Ulf Kristersson vill stänga gränsen mot Danmark, skriver han på sin Facebooksida.

"Bra att regeringen igår hörsammade kraven från Moderaterna och andra, och tog intryck av omvärlden, så inresor från Storbritannien kan stoppas. Dessvärre ser det ut som att den nya varianten av coronaviruset även finns i andra länder. Danmark har bekräftade fall. Nästa steg bör vara att tillfälligt stänga gränsen mot Danmark för danskar som turistar, shoppar och roar sig i Sverige. Särskilt viktigt är det under jul- och nyårshelgerna".

Även V-ledaren Nooshi Dadgostar efterfrågar fler åtgärder efter rapporter om den nya virusvarianten i Danmark.

"Nya mutationen tycks visserligen vara mer spridd i Storbritannien. Regeringen förbereder därför inreseförbud. Men danskar åker i mycket stor omfattning till Sverige. Varför vidtas inga åtgärder där?", skriver hon på Twitter.